Hoofdstuk 14. Warrig waterlandschap

Waterwegen

De noordkant van Maastricht is een vreemd stuk stad. Het is een onduidelijk gebied door de veelheid aan rivieren, kanalen en zijarmen, ook nog eens doorsneden door talloze wegen en bruggen. Zo is er natuurlijk de Maas, maar ook het Julianakanaal, de Zuid-Willemsvaart, het Verbindingskanaal en het Voedingskanaal. 
Een idee van dit waterlandschap krijg je via deze drone beelden gemaakt door Michel Hensen.

 

Kasteel Borgharen

Het dorp Borgharen heeft zijn eigen kasteel. Het oorspronkelijke gebouw stamt uit de twaalfde eeuw, maar werd in latere tijden verschillende malen herbouwd en verbouwd.

Sinds 2014 is het domein in bezit van Ronny Bessems en zijn vrouw. Zijn overgrootvader was vroeger paardenknecht op het kasteel en zelf woonde hij als kind tegenover het kasteel.
Het echtpaar Bessems is sinds de aankoop met een grote restauratie gestart, met de hulp van talloze vrijwilligers. Een interessant project, dat waarschijnlijk nog vele jaren gaat duren.

Kasteel Borgharen

 

Hoog water

De waterstand van de Maas, de Rijn en de Waal was in 1993 en 1995 gevaarlijk hoog en leidde tot de evacuatie van honderdduizenden Nederlanders.

In 2020 zond de NPO de vierdelige documentaireserie ‘Hoog water’ uit. In deze documentaireserie vertellen betrokkenen over hun ervaringen ten tijde van de dreigende watersnood in 1995. Deel 1 gaat over de Maastrichtse wijken Itteren en Borgharen.