Hoofdstuk 7. Versterking

Kazematten

In de periode tussen 1575 en 1825 is aan de westelijke kant van de stad een netwerk van muren en gangen gemaakt als extra verdedigingslinie.

Je kunt een rondleiding boeken in de kazematten via de Stichting Maastricht Underground. De rondleiding start bij de rode deur in het Waldeckpark:
https://www.exploremaastricht.nl/maastricht-underground

 

Schuilkeldermuseum

In een deel van de kazematten, onder het Minister Goeman Borgesiusplantsoen, ligt het kleine Schuilkeldermuseum.
Op het pleintje staat een borstbeeld van Leopold Bernard Josef van Oppen. Hij was een Maastrichts jurist en bestuurder, en burgemeester van 1910 tot 1937.
Voor meer informatie:
https://schuileninmaastricht.com

 

Hoge en Lage Fronten

Aan de noordwestelijke kant van het stadscentrum stuit je ook op de restanten van de verdedigingswerken. Van de 17e, 18e en vroeg-19e-eeuwse buitenwerken is ongeveer een derde deel bewaard gebeleven en tegenwoordig rijksmonument.

Sinds een paar jaar zijn de Hoge en Lage Fronten weer met elkaar verbonden en kun je een mooie wandeling maken door dit 20 hectare groot gebied, tegenwoordig het Frontenpark genoemd.

Meer informatie:
https://www.belvedere-maastricht.nl/

Industrieel erfgoed

Het gebied van de Lage Fronten was lange tijd een gebied vol fabrieken. Tegenwoordig is de meeste industrie verdwenen en zijn veel panden gesloopt. Sommige fabriekspanden zijn behouden. Een daarvan is de grote ronde Gashouder, waar culturele evenementen in worden georganiseerd. In de oude Radium Rubberfabriek kun je nu klimmen en boulderen:
https://www.radiumboulders.nl

De Cokesfabriek, of de Gemeentelijke Gasfabriek (het rode gebouw op de foto hiernaast) is tegenwoordig is het gebouw het woonhuis en werkplaats van kunstenaar Valentin Loellmann. Op de website van RTV Maastricht is een filmpje en interview met Loellmann te zien:
https://rtvmaastricht.nl/