Hoofdstuk 10. Tegenstellingen op de Dousberg

De wederopbouwwijken

Na de Tweede Wereldoorlog was er grote woningnood. In de jaren daarna werd vooral aan de westkant van de stad een groot aantal nieuwe woonwijken ontwikkeld. Daar bouwen had grote voordelen: het gebied was vrij vlak en er was nog veel ruimte. Het bestond vooral uit agrarisch gebied.
De boeren werden uitgekocht en in een sneltreinvaart werden flats, woonhuizen en winkels gebouwd. In drie decennia tijd werden zeven grote woonwijken gebouwd. Caberg, Pottenberg en Malpertuis werden in de jaren vijftig ontwikkeld. Belfort en Malberg kwamen in de jaren zestig tot stand. Daarna verrezen Daalhof en Hazendans.

Wil je meer lezen over deze wijken?

*Rapport van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed:
PDF Pottenberg.Toonbeeld van de wederopbouw

 

De Dousberg

Tot een aantal jaren geleden bestond de Dousberg, een natuurlijke heuvel in het noordwesten van de stad, uit een camping, sporthal en zwembad.
In 2005 werd de camping en het zwembad onder luid protest opgedoekt om in de jaren daarna plaats te maken voor een golfbaan en een luxe vakantiepark.
De ouderwetse gezelligheid van de Dousberg is tegenwoordig verdwenen. Die heeft plaatsgemaakt voor het luxe Dormio Resort.
https://www.dormio.nl/

 

Restaurant Rantrée

Op het terrein van het Dormio Resort ligt ook een restaurant: Restaurant Rantrée.

Sinds 2020 zijn Ralph Hermans en Jennifer Silvius met hun restaurant in bezit van een Michelin-ster.
https://rantree.nl

 

Opera Zuid

Het opera-gezelschap van Maastricht is sinds 2003 gehuisvest in een kerk in een van de wederopbouwwijken van de stad: de Onze Lieve Vrouw van Goede Raad-kerk in de wijk Malpertuis.

Kijk voor hun actuele produkties en aanstaande voorstellingen op:
https://operazuid.nl/

Boerderijen

In het gebied aan de westkant van de stad waar de zeven woonwijken zijn ontwikkeld, zijn nog een paar oude boerderijen te vinden:

*Boerderij Daalhoeve, tegenwoordig een kinder- en zorgboerderij.
https://daalhoeve.nl/

*Boerderij Hazendans, nog steeds in functie als boerderij en boerderijwinkel.
http://www.hazendans.nl/