Hoofdstuk 1. Sterrenstad

Het huis met de pelikaan

Op het Onze Lieve Vrouweplein staan een paar bijzondere gebouwen. Een daarvan, op nummer 21, is het huis met de pelikaan. In de gevel is in de top een stenen pelikaan te zien.

Het pand huisvestte ooit de Bank van de Gelderse Kredietvereniging en sinds 1986 het European Centre for Development Policy Management (ECDPM).
https://ecdpm.org/

Rond het Onze Lieve Vrouweplein lagen vroeger veel kannunikenhuizen. In 1981 werd in een van de grootste van deze kannunikenhuizen, op nummer 22, het Europees Instituut voor Bestuurskunde of European Institute of Public Administration (EIPA) opgericht. Het werd destijds geopend door de toenmalige voorzitter van de Europese Raad, premier Dries van Agt.
https://www.eipa.eu

Cafés

In de omgeving van het Onze Lieve Vrouweplein liggen talloze cafés. Een paar persoonlijke favorieten:

 • Café De Pieter
Adres: Sint Pietersstraat 22
Aan het interieur van De Pieter is in de afgelopen decennia niets veranderd. Gelukkig maar. Het bruin café heeft in de warme maanden van het jaar een van de mooiste terrasjes van de stad.
  • Café Sjiek
  Adres: Sint Pietersstraat 13
  Dit café waar Robin Berben al veertig jaar de scepter zwaait, is eigenlijk een restaurant. Je kunt er bijvoorbeeld het beste zoervleis van de stad eten. In de zomer op het terras waar je je in Zuid-Frankrijk.

   

   

   

  Heiligdomsvaart

  De Heiligdomsvaart is een zevenjaarlijks religieus evenement dat terug gaat naar het jaar 1391. Hoogtepunten van dit elf dagen durend festijn zijn de ommegangen door de stad. De eerstvolgende keer vindt dit plaats van 12 tot en met 22 juni 2025.

  Wil je een beeld krijgen van dit religieuze feest? Kijk dan naar de terugblik van het jaar 2018.

   

   

  Bonbonnière

  Lopend van Onze Lieve Vrouweplein naar Vrijthof – een wandeling van een paar minuten – stuit je aan de rechterkant op een ander bijzonder gebouw. De Bonbonnière is de voormalige Stadsschouwburg en ver daarvoor, in de zeventiende eeuw een kerk van de Jezuïeten-orde.

  Het gebouw is momenteel in gebruik als evenementenlokatie.

   

  Mexicaans moois

  In de Stenen Brug, tegenover de Bisschopsmolen, op nummer 4A, vind je Turasnu, de winkel van de Mexicaanse Monica.

  De prachtig gekleurde sjaals, truien, vesten, tassen en sieraden worden met de hand gemaakt in haar geboorteland.
  https://www.turasnu.com

   

   

   

  Bisschopsmolen

  Een van de beste plekken in Maastricht om je brood en je vlaaien te kopen is de Bisschopsmolen, op een steenworp afstand van het Onze Lieve Vrouweplein.

  De molen dateert uit de 17e eeuw (achtergevel) en de 18e eeuw (voorgevel). Sinds 2004 runt Frank van Eerd er een mooie bakkerij en wordt er ook weer speltgraan gemalen. Dat wordt gebruikt bij de Gulpener Bierbrouwerij en natuurlijk bij de eigen bakkerij.
  En je kunt er ook logeren! Boven de bakkerij is een B&B.

  https://www.bisschopsmolen.nl