Hoofdstuk 12. Pottekeuning en Pottemennekes

De Sphinx-fabrieken

Het gebied rond de Boschstraat was vanaf het begin van de negentiende eeuw het terrein van Petrus Regout en zijn keramiek- en glasfabriek. In december 2006 is er een einde gekomen aan de industriele activiteit van de Sphinx-fabriek in dit stukje stad. In de jaren daaropvolgend is het hele gebied getransformeerd tot een nieuwe wijk.
Een paar fabrieksgebouwen zijn gelukkig bewaard gebleven en hebben nu een nieuwe bestemming:
*Eiffelgebouw
*Filmhuis Lumiere
*De Muziekgieterij
*Bureau Europa

Bureau Europa

De Sphinxpassage

Op de begane grond van het majestueuze Eiffel-gebouw is de geschiedenis van de Sphinx-fabriek en de familie Regout gevisualiseerd in een permanente tentoonstelling.
In de passage zie je – verdeeld over 26 hoofdstukken – foto’s, serviezen, tegels en kun je ook lezen over deze industriële geschiedenis.
De tentoonstelling is permanent aanwezig en gratis toegankelijk.

 

Landbouwbelang

Op het voormalig Sphinx-terrein, op de kade direct aan de Maas, ligt het Landbouwbelang. Het complex, herkenbaar aan de gigantische kleurrijke mural, bestaat uit oude fabrieksgebouwen, een voormalig graanpakhuis en een overslagbedrijf.

Al twintig jaar, sinds 2002, is het gebouw van meer dan 11.000 m2 het bolwerk van de Maastrichtse krakersscene. Het is een broedplaats van creativiteit, er worden concerten georganiseerd, er is een voedselbank en een doorgeefwinkel. De krakers worden nog gedoogd, maar in de toekomst wordt deze lokatie ontwikkeld.

De documentairemaker Niena Bocken volgde in 2022 vier bewoners van het Landbouwbelang. Ze maakte de documentaire ‘Rafelrand’.

Gedeelde Weelde

Op de begane grond van het Eiffelgebouw, aan het Petrus Regoutplein nummer 2, kun je boodschappen doen bij Gedeelde Weelde. De winkel heeft een rijk assortiment van verse, lokale en vegetarische produkten.

Gedeelde Weelde

 

Koffie van Blanche Dael

Blanche Dael, het bedrijf dat al sinds 1878 in de Wolfstraat koffiebonen en thee aan de Maastrichtenaren verkoopt, heeft sinds een paar jaar een filiaal in het Sphinx-kwartier: de Blanche Dael-branderij. Hier vind je een café, winkel, branderij en tentoonstellingsruimte.

De Blanche Dael-branderij

Iskander

De mooiste stoffen van de stad koop je bij Iskander. Dit is een kleinschalige, sfeervolle woonwinkel met een eigenzinnige stoffencollectie van over de hele wereld. De winkel van Jan Willem Verweij ligt aan de Boschstraat op nummer 65.

Iskander