Hoofdstuk 3. Ondergronds

De grotten bij Maastricht

In de omgeving van Maastricht liggen talloze grotten. Het zijn eigenlijk mijngangen, overgebleven van de mergelwinning. Tegenwoordig wordt meestal gesproken over groeves.
Sinds de dertiende eeuw werd de mergel gewonnen en gebruikt als bouwmateriaal. In de loop van de eeuwen zijn meer dan 20.000 tunnels uitgehakt, en is een gangenstelsel van meer dan tweehonderd kilometer ontstaan.

Welke groeves kun je tegenwoordig met een gids bezoeken?

  • Zonneberggroeve
  • Noordelijk Gangenstelsel
  • Jezuïetenberg
  • NAVO-hoofdkwartier Cannerberg

 

Zonnegrot

In het gangenstelsel van de Zonnegrot zijn in de loop van de tijd heel veel tekeningen aangebracht. Een groot deel van de grot, ‘het museum’, is pas sinds 2017 open voor publiek. Een van de meest bijzondere werken is een reproduktie van De Nachtwacht.

De grot werd in oorlogstijd ingericht als schuilkelder voor de Maastrichtse bevolking.

Het vertrekpunt voor een bezoek is Buitengoed Slavante. Kijk voor tickets:
https://www.exploremaastricht.nl

 

 

Grotten Noord

In het Noordelijk gangenstelsel, meer specifiek in de Van Schaïktunnel, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog een groot deel van de Nederlandse kunstcollectie bewaard, om te beschermen tegen het oorlogsgeweld en verwoestende luchtaanvallen.

Het vertrekpunt voor de tocht in deze grot is Fort Sint Pieter. Tickets zijn verkrijgbaar via dezelfde organisatie:
https://www.exploremaastricht.nl

 

 

Jezuïetenberg

Niet alleen het binnenste van de Sint Pietersberg is één grote gatenkaas. Ook de Maastrichtse Louwberg, aan de overkant van het Jekerdal, is door mergelwinning van binnenuit deels uitgehold.

Hier is de Jezuïetenberg een grot die zeker een bezoek waard is. Daar hebben Jezuïeten in opleiding tussen 1860 en 1960 honderden kunstwerken aangebracht.

De grot is tegenwoordig nog steeds in bezit van de Jezuïetenorde, maar het beheer is ondergebracht bij een stichting. Ervaren berglopers verzorgen ook hier een rondleiding:
https://www.jezuietenberg.eu

NAVO-grot

Pal naast de ingang van de Jezuïetenberg vind je de ingang van de NAVO-grot. In deze grot waren tijdens de Koude Oorlog, tussen 1954 en 1992, honderden Nederlandse, Belgische, Duitse, Britse en Amerikaanse militairen werkzaam. Het ging om een hoofdkwartier van de NAVO.

De meeste Maastrichtenaren wisten dit wel, maar wat er precies gebeurde en wat de omgang was, was onduidelijk en voer voor speculaties.

Medewerkers van de Stichting Het Limburgs Landschap verzorgen hier de   rondleidingen:
https://www.limburgs-landschap.nl/