Hoofdstuk 4. Oehoes in de groeve

De trap

Sinds een paar jaar kun je tijdens je wandeling over de Pietersberg ook afdalen in de voormalige cementgroeve. Sinds 2015 kan dat vanuit een spectaculair platform op veertig meter hoogte en een opvallende trap.
De trap is ontworpen door Rademacher & De Vries Architecten. Na de afdaling over de 215 treden van de trap word je een klein stukje door het oude gangenstelsel geleid. En dan sta je op de bodem van de mergelgroeve en kun je je wandeling daar voortzetten.

 

Industrieel erfgoed

Alhoewel de cement-productie een paar jaar geleden tot een einde is gekomen, staan de fabrieksgebouwen – sommige inmiddels honderd jaar oud – nog steeds overeind. Het complex heeft tegenwoordig de monumentale status.

Op de foto is op de voorgrond het kantoorgebouw te zien, in 1967 ontworpen door architect Piet Dingemans. Daarachter ligt het molengebouw en het verpakkingsgebouw, beide in 1927 ontworpen door de bekende Heerlense architect Frits Peutz.

 

Keramieken tableau

Dit kunstwerk is ontworpen door Daan Wildschut. De voorstelling toont in het midden een gestileerde cementoven. Links daarvan twee arbeiders die de mergel winnen en rechts twee arbeiders die bezig zijn in de bouw.

Ook is een gedicht van Robert Franquinet  aangebracht:

O WATERRIF DAT NAAKT GEBLAZEN WERD / DOOR WIE DE STERREN MENT /  UIT UW VERMERGELD RIJK / BOUWT HET VERNUFT NU STEDEN VAN CIMENT.