Hoofdstuk 5. Het Arcadië van Maastricht

Chateau Neercanne

Bij het dorp Kanne, nog nét op Nederlands grondgebied, ligt Chateau Neercanne. Het kasteel werd in de zeventiende eeuw gebouwd in opdracht van baron Von Dopff, destijds militair gouverneur van Maastricht.
Tegenwoordig is het eigendom van de Stichting Limburgs Landschap. De stichting verhuurt het domein al decennialang aan Camille Oostwegel – en nu zijn zoon -, die er een exclusief restaurant runt.
Bijzonder zijn de terrasvormige tuinen, het magistrale uitzicht over de vallei en Sint Pietersberg, en de eeuwenoude mergelkelders waar de wijncollectie wordt bewaard.
Je kunt op deze prachtige plek een hotelkamer boeken, of gaan lunchen of dineren. Voor meer informatie:

https://www.oostwegelcollection.nl/chateau-neercanne/

Europese top

Tijdens de Europese top eind 1991 nam koningin Beatrix de regeringsleiders mee naar Chateau Neercanne voor een lunch. Camille Oostwegel kreeg de groep bij die gelegenheid zover dat ze hun handtekening in de mergelwand hebben gezet. Dit historisch paneel, tegenwoordig voorzien van een beschermende glasplaat, is nog steeds te zien.

En misschien vraag je je af waarom er twee Franse politici op de lijst staan? François Mitterrand was destijds premier, Jacques Delors voorzitter van de Europese Commissie.

 

Apostelhoeve

De Apostelhoeve is een prachtige oude wijnboerderij waar Mathieu Hulst de scepter zwaait. De vader van Mathieu had hier al een boerderij, met eerst voornamelijk appelboomgaarden. Uit liefhebberij begon hij in de jaren zeventig van de vorige eeuw op de hellingen van de Louwberg met de aanplant van wijnstokken. In de loop der jaren zijn er steeds meer wijnstokken aangeplant en bestaat het domein inmiddels uit meer dan twintig hectare met vijf verschillende druivensoorten: Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling, Pinot Gris en sinds 2020 ook Viognier. Verschillende wijnen van de familie Hulst zijn in de afgelopen jaren op wijnconcoursen genomineerd en bekroond.
Adres: Susserweg 201
https://www.apostelhoeve.nl

 

 

Website limburgsewijnen.eu

Wil je meer weten over de wijnen uit Maastricht en Limburg?

Op de website van Patrick Gunther vind je heel veel informatie over Limburgse wijnen. Er is een overzicht van alle wijngaarden en wijnhuizen, informatie over het Limburgse terroir, laatste nieuwtjes over wijnproeverijen én – niet onbelangrijk – adresjes waar de Limburgse wijnen te koop zijn. De website heeft ook een handige zoekfunctie waarbij je kunt zoeken op wijnhuis, druif, wijn etc.
Patrick Gunther is een in Maastricht geboren wijnliefhebber. Hij streeft ernaar met zijn zoveel mogelijk informatie op zijn website te verzamelen. Patrick is met zijn passie voor Limburgse wijn ook te vinden op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin!
https://limburgsewijnen.eu

De Molen van Lombok

Oorspronkelijk dateert de molen bij buurtschap Lombok uit omstreeks 1500. De molen is in het verleden gebruikt als houtzagerij, wolspinnerij en werkplaats voor een geweermakerij

De molen heet sinds 1894 de molen van Lombok, omdat de in deze molen gemaakte geweren werden gebruikt voor de strijd in het Indonesische Lombok tegen buureiland Bali.

Hoeve Nekum

De Nekum-hoeve stamt uit de zeventiende eeuw. Sinds 1934 woont de familie Bollen in de grote carré-boerderij. In 1988 begon zij met de productie van wijn. Inmiddels zijn er acht verschillende druivenrassen aangeplant: Rivaner, Gewürztraminer, Auxerrois, Riesling, Pinot Noir, Pinot Blanc, Solaris en Dakapo. De wijngaarden liggen beneden in het dal en op de hellingen van de Louwberg. De wijn is te koop in de hoeve, via de eigen webwinkel en bij andere wijnwinkels.
Adres: Nekummerweg 31
https://www.hoevenekum.nl

 

Buurtschap Nekum

Dit buurtschap bestaat uit een statige villa, portierswoning en oude watermolen. De gebouwen herinneren aan de glorieuze jaren van de familie Regout. In de Nekummermolen werd in de tweede helft van de negentiende en begin van de twintigste eeuw het glazuur voor Regout’s keramiekindustrie gemaakt. Het waterrad draait nog steeds volop, maar de molen is tegenwoordig een woonhuis.