Hoofdstuk 11. Grensranden

Grenspalen

Nadat België zich in 1830 had losgemaakt van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, werd er een scheidingsverdrag tussen beide landen afgesloten. Daarna moest die grens ook nog in detail worden bepaald en ingetekend. Dat gebeurde in 1843, bij het Verdrag van Maastricht. Ook werd toen besloten om langs de hele grens, van het dorp Vaals tot aan de Noordzee, 388 gietijzeren grenspalen te plaatsen.
Bij Vaals in het uiterste zuidoosten van Limburg kwam paal nummer één te staan, bij de Noordzee nummer 369. Alleen al in Maastricht staan over een lengte van zo’n elf kilometer, in een halve boog om de stad heen, 62 grenspalen.

Via Belgica

De Via Belgica is de 400 kilometer lange oude Romeinse heirbaan die van Boulogne-sur-Mer via Tongeren, Heerlen en Maastricht naar Keulen voerde. In de wijk Daalhof volgde de Via Belgica oorspronkelijk een tracé dat iets ten zuiden van de huidige Romeinsebaan lag.

Tegenwoordig is er veel meer aandacht voor dit stuk van de geschiedenis, en zijn er wandel- en fietsroutes uitgezet, archeologische opgravingen in kaart gebracht en in 2021 is er zelfs een reisgids over verschenen.

https://www.viabelgica.nl/

 

 

Grenspalenklassieker

Oud-wielrenners Bram Tankink en Jos van Emden hebben in 2019 een fietstocht langs de grenspalen ontwikkeld. Drie tochten langs drie provincies. Tegewoordig zowel voor de gravelbike als de racefiets.

Voor meer info:

https://www.grenspalenklassieker.nl/