Hoofdstuk 13. Een spoor van struikelsteentjes

Struikelsteentjes

Stolpersteine of struikelsteentjes zijn vierkante betonnen steentjes, voorzien van een messing plaatje. Ze worden aangebracht in de stoep voor het huis waar voor de Tweede Wereldoorlog mensen woonden die slachtoffer zijn geworden van de naziterreur. De kunstenaar Gunther Demnig heeft dit ooit bedacht en is in 1997 in Berlijn begonnen. Zijn sympathieke project heeft in talloze landen al navolging gekregen.

Sinds 2012 worden de steentjes ook in Maastricht gelegd, inmiddels al bijna driehonderd stuks. Emeritus hoogleraar Fred Grünfeld is de initiatiefnemer en motor achter de Maastrichtse struikelsteentjes. Recentelijk, op 18 april 2023, werden er opnieuw een paar steentjes geplaatst.

Struikelsteentjes Maastricht

 

Schutterijen

Schutterijen hielpen vroeger mee bij de verdediging van een stad.

Ook de DienstDoende Stadschutterij Maastricht is met dat doel opgericht in 1815. In 1980 werd de schutterij nieuw leven ingeblazen, nu als folkloristische vereniging met een ceremoniële functie.

Het verenigingsgebouw is gelegen aan de Brusselsestraat. De schildering op de foto is bij de toegangspoort.

Stadsschutterij Maastricht

 

Dodenherdenking

Sinds een paar jaar vindt de Dodenherdenking op 4 mei plaats op het Herdenkingsplein. Toen het werd ontwikkeld was het gewijd aan de slachtoffers van de Zuid-Amerikaanse dictatoriale regimes van de jaren zeventig.

In 1997 is er op het plein ook een monument onthuld. Het bestaat uit een rij bronzen plaquettes in het plaveisel van het plein, ontworpen door de kunstenaar Appie Drielsma. In 2022 is een tweede monument onthuld. Op veertien foto’s op kubussen is het verhaal van de oorlog in chronologische volgorde in beeld gebracht.
Sinds een paar jaar wordt op dit plein de jaarlijkse Dodenherdenking gehouden.