Hoofdstuk 6. De verdwaalde Jeker

Het beeld van d’Artagnan

In het Aldenhofpark – een deel van het langgerekte Maastrichtse Stadspark – staat een standbeeld van d’Artagnan.

De legendarische d’Artagnan, kapitein in het leger van de Franse koning Lodewijk XIV, sneuvelde op 25 juni 1673 tijdens het Beleg van Maastricht. Op de plaats waar hij werd gedood, is in 1977 een standbeeld in brons onthuld.

Het beeld is ontworpen door de Russische beeldhouwer Alexander Taratynov.

 

Bijzondere bomen

De variëteit aan bomen in het Stadspark is uniek. Zo vindt je er Japanse Gingko’s, Moerascipressen, Honingbomen en Mammoetbomen.

Een aanrader: verken het park met de wandelgids ‘Van Hemel tot Fossiel. Bomenwandeling Stadspark Maastricht‘ (2009) in je hand. Op die manier zie je veel meer.

Een boek met nog meer informatie over het Stadspark, ook over de geschiedenis, de ommuring en alle beelden en monumenten is het boek ‘Stadspark Maastricht‘ (2012) met bijdragen van de Maastricht-kenners Servé Minis, Jac van den Boogard, Jos Notermans en Jim Evelein.

 

Stadsmuren

Lopend door het Stadspark, volg je eigenlijk het hele zuidwestelijk deel van de de oude ommuring van de stad, meer specifiek van de tweede omwalling.

Van de stadsmuren is nog veel bewaard gebleven. Haet ende Nijd is een rondeel uit de laat vijftiende, begin zestiende eeuw. Ook de Vijf Koppen is een rondeel uit dezelfde periode.

Helpoort

De Helpoort is de enige overgeleven stadspoort van Maastricht. Het is ook de oudste stadspoort van Nederland.

Tegenwoordig vind je er het Vestingmuseum van de stad. Vanuit het Stadspark kun je door deze poort het Jekerkwartier en daarna Stokstraatkwartier inlopen.
https://www.vestingmuseummaastricht.nl/

 

Monument Pierre Kemp

In het oudste stukje van het Stadspark, niet ver van de plek waar de river de Jeker de Maas instroomt, staat sinds 1985 een beeld van de dichter Pierre Kemp. Het hardstenen beeld is gemaakt door Frans Stultiens. Sindsdien heet dit stuk van het park ook ‘Pierre Kemppark’.