Hoofdstuk 16. De brouwers van Wyck

Op de rechteroever

Stadsdeel Wyck ligt op de rechteroever van de Maas. Het is de buurt die je als eerste treft als je met de trein in Maastricht arriveert. Niet voor niets liggen er veel cafés, hotels en restaurants.

 

Brouwerij De Ridder

Aan de Oeverwal in Wyck vinden we ook een stukje biergeschiedenis.

De gebroeders Van Aubel runden eerst in de Rechtstraat een brouwerij, maar die werd in 1900 verplaatst naar de Oeverwal. Bijna honderd jaar, tot in de jaren tachtig, werd er door de familie bier gebrouwen. Daarna werd de fabriek onderdeel van het Heineken-concern. Onder de bezielende leiding van de grote biermagnaat zag in 1990 het befaamde Maastrichtse witbier Wieckse Witte het levenslicht. Het succes van dit bier betekende tegelijkertijd de sluiting van de brouwerij op deze locatie. De fabriek bleek eenvoudigweg te klein voor de grootschalige productie. In 2002 kwam er een einde aan de brouwactiviteiten en verdween ook de typische geur van mout uit de binnenstad.

In een deel van de oude Ridder-brouwerij is sinds 2021 Stadsbrouwerij De Maltezer neergestreken. Daarmee is ook de moutgeur weer terug in de stad.
https://stadsbrouwerijmaastricht.com/

 

Brouwerij Bosch

In Wyck ligt een bijzonder oud gebouw waar je je bij een bezoek direct de geschiedenis in lijkt te stappen.

Brouwerij ‘De Keyzer’ aan de Rechtstraat nummer 61 werd midden achttiende eeuw opgericht door de familie Vlieckx. In de tweede helft van de negentiende eeuw breidde men uit naar de ernaast gelegen straat, de Wycker Grachtstraat nummer 26. Het adres Rechtstraat 61 werd omgetoverd tot directeurswoning, met een directe verbinding naar de brouwerij. Deze bleef maar liefst 181 jaar in bezit van de familie Bosch.

In 1970 werd noodgedwongen gestopt met brouwen. Het proces en de apparatuur voldeden niet meer aan de eisen van de moderne tijd. Na het overlijden van de laatste telg in 2008 werd de fabriek eigendom van de Stichting Stoombrouwerij N.A. Bosch, die het vanaf 2020 als museum-brouwerij heeft opengesteld.
https://www.brouwerijbosch.nl