Hoofdstuk 8. De blauwe droom

Brouwerij De Zwarte Ruiter/Artifort

Aan de rand van Mariaberg verrees in 1886 een bierbrouwerij, Brouwerij De Zwarte Ruiter. Veel inwoners van Mariaberg werkten op de brouwerij. Ondanks het grote succes raakte het bedrijf in de twintigste eeuw in de financiële problemen. De brouwerij werd overgenomen door biergigant Heineken die de productie tot 1926 voortzette.

Vanaf 1935 werd een deel van de fabriek gekocht door meubelfabrikant Wagemans en Van Tuinen, een bedrijf dat later onder de naam Artifort verder ging. Toen de gemeente vanaf 1983 grote bedrijvigheid in dit stukje stad niet meer toestond, vertrok het bedrijf en kwamen de gebouwen in bezit van de gemeente. De hallen zijn gerenoveerd en in 2011 ontwikkeld tot appartementencomplex De Blauwe Veste. Een mooi voorbeeld van behoud van cultuurhistorisch erfgoed.

Willem Vliegen

Daar waar Mariaberg grenst aan het stadscentrum, ligt de Hertogsingel en het Brandenburgerplein. Op het plein prijkt het standbeeld van Willem Vliegen.

Vliegen werd geboren in Gulpen in 1862, was lange tijd journalist maar stapte later over op de politiek. Eerst als gemeenteraadslid in Amsterdam, later onder meer als lid van de Tweede en daarna Eerste Kamer. Hij zou zich ontpoppen als de grote voorman van de sociaaldemocraten in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Hij is ook de man die hier in Maastricht als eerste zijn stem verhief tegen de uitbuitende klasse en de praktijken in de fabrieken van Regout.

De politicus overleed in 1947 in Bloemendaal.

 

Tabaksfabriek Philips

Aan de zuidkant van Mariaberg ligt een groot rijksmonument. Het is de oude Tabaksfabriek Philips. Tussen 1918 en 1967 werden hier sigaretten gefabriceerd. Tegenwoordig is het een klein winkelcentrum en zijn er kamers en appartementen voor studenten.

Adres: Tongerseweg 57.

Cafés en eetcafés

Mariaberg is een echte woonwijk. Toch zijn er ook een paar eetcafés te vinden. Een paar aanraders:

*Café De Tramhalte, Cannerplein 1
https://detramhaltemaastricht.nl

*Café Harvey, Hertogsingel 58C
https://harveymaastricht.nl

*De jongens van de Branding, Proosdijweg 60

De zonen van de uitbaters van Café De Branding, bijna veertig jaar lang gevestigd in de Koestraat, hartje centrum, hebben tegenwoordig een Indisch eetcafé in Mariaberg.
https://www.facebook.com/IndischEetcafeDeBranding/

 

Meer informatie over Mariaberg en Blauwdorp

Wil je nog meer weten over Mariaberg en Blauwdorp?

Op de website ‘Kijk op Blauwdorp’ van Bjorn Chappin vind je nog veel meer: blogs, boekentips, filmpjes, interviews en oude kaarten.
https://www.kijkopblauwdorp.nl