Hoofdstuk 2. Daar waar de tijd stilstaat

Hoeve Lichtenberg

Als je vanuit Buitengoed Slavante omhoog het bos in loopt, en eenmaal boven op de berg het wandelpad naar links volgt, stuit je na een minuut of tien op iets bijzonders: een grote boerenhoeve met op de binnenplaats een ruïne, een restant van een kasteeltoren.

Het kasteel dateert uit de dertiende eeuw. Het raakte in verval en eeuwen later, in de negentiende de eeuw, werd er een hoeve omheen gebouwd. De ENCI heeft gelukkig – onder grote druk van verschillende historici – altijd om de hoeve heen gegraven, waardoor dit pand behouden is gebleven.

En het mooiste stukje van dit verhaal is: je kunt Hoeve Lichtenberg als vakantiehuis huren en hier logeren.
https://www.natuurmonumenten.nl/vakantiehuisjes/Hoeve-Lichtenberg

 

De verborgen tennisbaan

Sommige stukjes van de Pietersberg zijn niet toegankelijk voor de wandelaar. Die zijn privé-bezit of staan onder beheer van Natuurmonumenten.

Zo ligt er op de oosthelling, niet ver van Buitengoed Slavante, een tennisbaan verstopt. De baan is door de ENCI gebouwd voor het eigen personeel. Hij ligt zo verstopt – op de bodem van een oude mergelgroeve, en omgeven door bomen en struiken – dat hij niet te zien is vanuit de normale wandelpaden. De baan is alleen te zien onder begeleiding van een gids van Natuurmonumenten.

Het is een verborgen paradijsje waar de zeldzame tongvaren groeit.

 

Wijngaarden

Op de Pietersberg bij Buitengoed Slavante ligt de oudste wijngaard van Nederland.
https://www.wijngaardslavante.nl/

Op een steenworp afstand ligt ook een van de nieuwste wijngaarden van Nederland: Landgoed Sint Pieter.
https://limburgsewijnen.eu/landgoed-st-pieter-maastricht/

 

Chalet Bergrust

Koffie met vlaai, of een fris biertje drinken op een terras én daarbij de hele stad kunnen overzien, dat kan bij Chalet Bergrust op de Pietersberg.
https://www.bergrust.com

Stichting Oud Sint Pieter

In de wijk Sint Pieter is een bijzondere stichting actief. Een paar enthousiaste wijkbewoners verzamelen al sinds jaar en dag historische wetenswaardigheden over de wijk en brengen zelfs twee keer per jaar een eigen tijdschrift uit: ‘Sint Pieter vroeger en nu’, te koop in lokale boekhandels en via de website.
http://www.oudsintpieter.com/