Maastricht wordt wel gezien als de mooiste, meest bourgondische stad van Nederland. De stad van Romeins verleden en rooms-katholieke cultuur. Van Vrijthof, vlaai, Vasteloavend en het Verdrag van Maastricht. Van de vele cafés, terrassen en sterrenrestaurants. Van sjiek en sjoen. ‘Een stukje buitenland in Nederland’, zoals je vaak hoort.
Maar Maastricht is ook de eerste industriestad van Nederland. De stad waar al honderden jaren glas, aardewerk en papier wordt gemaakt, de plaats waar kinderarbeid lang heeft voortgewoekerd en waar sinds 1976 een universiteit zetelt.

In Sterrenstad – dwars door Maastricht neemt Frederiek Lommen je mee op haar zwerftocht door dit veelzijdige Maastricht, waar zij al een groot deel van haar leven woont. Zij volgt het spoor van Romeinen, fabrikanten, beeldhouwers, dichters, bestuurders en bierbrouwers.

In haar rondgang door de stad verkent zij de historische binnenstad, de Pietersberg, de mergelgrotten, de grensranden met buurland België, de loop van de Jeker en de Maas, het waterrijke noorden en de groene oostflank.
Onderweg en bij thuiskomst spreekt zij boswachters, berglopers en buren; nieuwkomers en echte Sjengen. Zij belicht de geschiedenis van de keramiekindustrie, de laatste nieuwbouwprojecten en de manier waarop de Maas vanwege het gevaar voor overstromingen wordt beteugeld. Zij gaat op zoek naar de muurhagedis, de korenwolf en de oehoe in de ENCI-groeve, en legt uit wie Sterre der Zee, ’t Mooswief, Sint Servaas en de Stadsengel zijn.
Al die verhalen, belevenissen en herinneringen maken van Sterrenstad een gids voor bezoekers én bewoners van Maastricht.

In het boek vind je naast de reisverhalen en bijbehorende foto’s veel tips en achtergrondinformatie. Op de website van Passionate Nomads is nog meer informatie over Maastricht te vinden, gerangschikt per hoofdstuk van dit boek.

 

Publicatie: mei 2023

Boekpresentatie Boekhandel De Tribune Maastricht zaterdag 3 juni 2023

 

STERRENSTAD – DWARS DOOR MAASTRICHT

Frederiek Lommen
Eerste druk mei 2023

Beeldmateriaal Frederiek Lommen
Eindredactie Servé Minis en Eric Ravestijn
Vormgeving Beer Visser

194 pagina’s, inclusief kaart en kleurenfoto’s
ISBN 978 90 829980 85
€ 20,95