De wijnen van de Axarquia

 

Het landschap van de streek Axarquia lijkt uit niets meer te bestaan dan groene heuvels en witgekalkte huisjes. Maar vanzelfsprekend is er veel meer als je beter kijkt. Sinaasappel- en citroenbomen vol rijp fruit, bloeiende amandelbomen en de enorme cactus Opuntia ficus indica met de grote felrode vijgen.

 

Een ander opvallend element op de hellingen in dit typisch Spaanse landschap zijn de rechthoekige stukjes grond met witgeverfde muurtjes van zo’n tien centimeter hoog eromheen. Het zijn de zogenoemde paseros waarop van oudsher de druiven te drogen worden gelegd.
In deze streek worden al eeuwenlang druiven verbouwd. De dorpen Cómpeta, Frigiliana, Nerja, Sayalonga, Canillas de Albaida, Algarrobo en Torrox vormen samen een wijnroute, de La Ruta del Sol y del Vino. Met name de Moscatel de Alejandria, een van de vele muskaatdruiven (er zijn zo’n 200 varianten), is hier aangeplant. De ranken worden bewust laag bij de grond gehouden zodat plant en druif het in de zomerse hitte overleven.
De druiven worden deels gebruikt voor de productie van wijn en deels verwerkt tot rozijnen. De plaatselijke wijnboeren maken met name zoete witte wijn, de dulce. En precies daarvoor zijn de paseros nodig. Nadat de druiven in augustus worden geoogst, worden ze eerst gedurende vijf dagen tot twee weken in de paseros te drogen gelegd. Hierdoor stijgt het suikergehalte in de druif.

 

Gisteravond lag de temperatuur in dit bergdorpje rond het vriespunt en ging de verwarming in onze casa kapot. Daarom togen we naar het plaatselijke Museo del Vino en dronken de wijn uit Cómpeta; de goudkleurige dulce, en ook de iets minder zoete demiseco en demidulce. Op advies van de eigenaar met de lokale geitenkaas, groene olijven en boerenbrood. De lo perdido saca lo que puedas…

 

Meer Spanje
Reisverhaal: En toen was er Benablón…
Reisverhaal: Frigiliana’s verleden bewaard
Reisverhaal: De illegale huizen van Andalusië
Reisverhaal: De Ruta Gaviarra van Competa
Reisverhaal: El Acebuchal, het dorp met de geesten
Reisverhaal: De jamon van Trevelez
Reisverhaal: Yegen, eiland in een woestijn
Boekrecensie: John Hooper – The New Spaniards

 

Reis verder…