The New Spaniards – John Hooper

 

“You know, there are times when I think back to my childhood and what things were like in those days, and I say to myself: ‘My God! I must be 200 years old!’ But I’m not. It’s just that Spain has changed so much.” Dit is de laatste zin van The New Spaniards en in feite de kern van dit boek. In een paar decennia tijd is Spanje getransformeerd van een rurale samenleving naar een moderne maatschappij. De overgang van een dictatuur naar een democratie heeft plaatsgevonden. Een etnisch vrijwel monogene samenleving heeft plaatsgemaakt voor een multicultureel land.

 

De schrijver, de Britse journalist John Hooper, kwam in 1976 als correspondent voor de Guardian naar Spanje. Hij zou drie jaar blijven en schreef een aantal jaren daarna de eerste versie van dit boek. Het werd gepubliceerd in 1986 onder de titel The Spaniards. A portrait of the new Spain. In de periode 1988-1994 woonde Hooper opnieuw als buitenland-correspondent in Spanje en dat verblijf gaf in 2006 stof voor een hernieuwde versie, The New Spaniards.
Iedereen die in Spanje is geïnteresseerd, zou dit boek moeten lezen, schreef een recensent in The Times over dit boek. En de Washington Post schreef: “Hooper… not only knows where Spain has been in recent decades and centuries, but he also has an impressively authoritative view of where exactly it is today and where it is headed.”

 

Hooper beschrijft de politieke geschiedenis van de tweede helft van de 20e eeuw, waarbij de overgang van het Franco-regime naar een democratie vanaf 1975 de grootste verandering behelst. Het boek beschrijft ook andere politieke kwesties, zoals de toetreding tot de EU in 1986, de verschillende afscheidingsbewegingen en de situatie in de autonome regio’s. Maar Hooper houdt zich niet alleen met politiek bezig; hij schrijft over ieder aspect van de Spaanse samenleving: de kerk, de monarchie, het leger, de familie en de pers. Zoals hij zelf schrijft: “…, my aim has been to paint a picture of contemporary Spanish society.”
Bij de analyse van al die aspecten wordt de rode draad overduidelijk: verandering. Het meest fascinerende aan Spanje, schrijft Hooper in de inleiding, is de geweldige verandering die het land heeft ondergaan. Die verandering is in zoveel aspecten zichtbaar, en heeft in zo’n korte tijdspanne plaatsgevonden, dat er in feite een nieuw land is ontstaan. Er wordt daarom ook wel eens gesproken over Spanje als een ‘Sweden of the Mediterranean’.

 

Het boek heeft in feite maar één groot nadeel: de huidige economische crisis is er niet in verwerkt. Van het Zweden van de Mediterranee of ‘the Latin Switserland’ – zoals Hooper het ook wel noemt – is sinds een paar jaar weinig meer over. De journalist is nu 62 jaar oud. Het lijkt mij een goed plan als hij na zijn pensioen terugkeert van zijn huidige post in Rome naar Spanje en een derde versie van The Spaniards schrijft.

 

John Hooper – The New Spaniards
1e druk: 2006
ISBN: 9780141016092

 

Meer Spanje
Reisverhaal: En toen was er Benablón…
Reisverhaal: Frigiliana’s verleden bewaard
Reisverhaal: De wijnen van de Axarquia
Reisverhaal: De illegale huizen van Andalusië
Reisverhaal:De Ruta Gaviarra van Competa
Reisverhaal:El Acebuchal, het dorp met de geesten
Reisverhaal: De jamon van Trevelez
Reisverhaal: Yegen, eiland in een woestijn

 

Meer reisboeken…