Reizen door Spanje

Zijn eerste reis naar Spanje was een teleurstelling. "De taal leek hard, het landschap dor, het leven grof. Het vloeide niet, het was niet aangenaam, het was op een weerbarstige manier oud en onaanraakbaar, het moest veroverd worden," schreef Cees Nooteboom in 1954. Die verovering werd een succes. Nooteboom bezocht het land veelvuldig, schreef er talloze artikelen en boeken over, en ging er uiteindelijk zelfs wonen. 
Hoe herkenbaar voor Frederiek Lommen. Zij reisde in 1992 voor het eerst door Spanje met De omweg naar Santiago van Nooteboom in haar rugzak. Zij vond het land weerbarstig en afstandelijk, "stug en stekelig" zoals ze in haar dagboek schreef. Inmiddels heeft ook zij Spanje in haar hart gesloten. Van de geraffineerde versieringen van de Moorse paleizen in Andalusië tot de besneeuwde toppen van de Pyreneeën: Spanje vormt een fascinerende, geheimzinnige wereld die het vraagt om verkend en overdacht te worden. 

Reisboeken over Spanje

Frigiliana - een klein verhaal over Andalusië
Frederiek Lommen meandert door een van haar favoriete dorpen in Andalusië: Frigiliana. Genesteld tegen een berghelling, niet ver van de Middellandse Zee is het een fijne uitvalsbasis voor wandelingen en beklimmingen in de Sierra de Tejeda, Almijara y Alhama. 

Meer over Spanje

South from Granada – Gerald Brenan

South from Granada – Gerald Brenan

Zittend op het terras, uitkijkend over de bergketen met de prachtige naam la Contraviesa, met de kat van het vakantiehuis aan mijn zijde, lees ik South from Granada. Dit boek van de Britse schrijver Gerald Brenan heb ik in de boekenkast van dit mooie witte huis...

De verdwenen zigeuners van Triana

De verdwenen zigeuners van Triana

Een fietstour door Sevilla eindigt steevast met een rondje door de wijk Triana. Sevilla en Triana worden sinds jaar en dag van elkaar gescheiden door de oudste brug van de stad. De Puente de Triana, zoals de brug in de volksmond heet, heeft karakteristieke...