Keniaanse portretten

Op het strand kom ik deze wonderschone kameleon tegen. Te onderscheiden van andere hagedissen door een zijwaarts afgeplat lichaam, tangachtige poten, een grijpstaart en uitpuilende individueel draaibare ogen.

Ik word omringd door bavianen: ze voelen zich helemaal op hun gemak in de tuin van mijn verblijf. Deze jongen zit op nog geen twee meter van de veranda de keuken in te kijken in de hoop dat er even niet wordt opgelet.

Ook bij bavianen is het duidelijk: meisjes zijn al vrouw als ze geboren worden, jongetjes moeten het leren een man te zijn. Dit meisje is druk bezig met haar toilet.

Deze blauwe meerkat is voedsel aan het verzamelen op de grond en klimt snel een boom in als ik eraan kom. Zijn wangzakken heeft hij volgestopt met zaden.

Drie groene meerkatjes die als weesjes door de plaatselijke NGO zijn opgevangen en weer teruggezet in het wild. Ze worden maar moeilijk geaccepteerd door de wilde troep. Eén ervan is door de leider ervan in elkaar geslagen en vindt troost bij zijn twee lotgenoten.

De zwart-witte franjeaap is een typische boombewoner. Zijn fysiek is helemaal ingesteld op een leven in de boomtoppen. Door ontbossing wordt hij gedwongen zich steeds vaker op de grond te begeven. Niet gewend aan het leven daar wordt hij vaak getroffen door auto-ongelukken. Het enige dubieuze voordeel van zijn noodgedwongen grondverblijf is dat ik dit mooie en zeldzame dier van zo dichtbij kan fotograferen.

De zwart-witte franjeaap wordt bedreigd: van deze subsoort zijn er slechts nog zo’n vierduizend over. Hier zie je hun prachtige vacht in vol ornaat. Het is nu verboden (voor wat het waard is), maar door de witte manen werd er voorheen veel op ze gejaagd.

Tot mijn verbazing ligt deze hyena-pup rustig te slapen langs de rand van de weg.

“However much you know about giraffes, to see one in the wild for the first time feels prehistoric.” – Jane Goodall

In Mwaluganje Elephant Sanctuary: tijdens een wandeling word ik beoordeeld door deze olifant. Let op haar slurf. Daarmee probeert ze erachter te komen wat voor vlees ze in de kuip heeft.

Nog een olifant: een jong stiertje. Ik heb de indruk dat hij wil spelen, maar blijf toch maar op veilige afstand.

Op Lamu, een eiland ten noorden van Kenia, komt deze vleermuis onder het afdak van mijn balkon haar oogst opeten.

Kids van Ukunda. Stoer, brutaal en zelfverzekerd.

Twee herdertjes verstoppen zich achter een boom. Eén ervan is nieuwsgieriger dan angstig.

 

Meer Kenia

 

Reis verder…