Straatkunst in Arezzo

 

 

Bij het restaurant onder de arcaden op de Piazza Grande van Arezzo zit een bruidspaar met hun familie aan een lange tafel te dineren. De was hangt aan de lijnen die het terras overspannen. Een typisch Italiaans tafereeltje.

 

Toch wordt je hier op het verkeerde been gezet.Het diner van het bruidspaar is echt, maar de kleding boven hun hoofden is geen echte was. De waslijnen zijn onderdeel van een kunstwerk van Kaarina Kaikkonen. Het werk van deze bekende Finse kunstenares kenmerkt zich door het gebruik van gerecyclede materialen als papier en kleding. Ook voor deze installatie gebruikte ze tweedehands kleren. Een paar straten verderop – bij het huis van schrijver en schilder Vasaris – hangt een tweede installatie van Kaikkonen. Ook daar een aantal lijnen vol ‘was’.

 

De installaties maken deel uit van de eerste Internationale Kunst Biennale van Arezzo: de Icastica 2013. De Biennale is officieel al voorbij, maar de kunstwerken zijn nog overal in het stadje zichtbaar. Dit jaar bestaat de tentoonstelling uit het werk van 40 internationale kunstenaars, stuk voor stuk vrouw. Sommige kunst is in musea te bewonderen, andere werken zijn op straat geplaatst. De combinatie van die moderne installaties in de straten van het middeleeuwse Toscaanse stadje is prachtig.
Zo is ook het werk van de Spaanse Alicia Martin niet te missen. In de Corso Italia is een enorme installatie – samengesteld uit boeken – geplaatst. De boeken lijken uit het raam te worden gegooid en vormen een grote waterval. En even verderop is een grote bal van boeken geplaatst.

 

Meer Italië
Reisverhaal: Dromen van meer Italië
Reisverhaal: De twee werelden van de Val di Fassa
Reisverhaal: Assisi revisited
Reisverhaal: Op de top van de Pordoi

 

Reis verder…