Op de top van de Pordoi

 

Via YouTube zijn ijzingwekkende filmpjes te zien van base jumpers die in een wing suit van de top van de Sass Pordoi naar beneden springen. De berg is 2950 meter hoog en je ziet hoe ze langs de loodrechte wand naar beneden suizen, naar de 700 meter lager gelegen Pordoi-pas. De sprong verloopt niet in alle gevallen goed. Een week voor mijn komst in dit gebied viel de beroemde Canadese base jumper Mario Richard hier te pletter. Het filmpje van die fatale sprong kom ik helaas ook tegen op internet.

 

Base-jumpers zijn niet de enigen voor wie de Sass Pordoi en de Pordoi-pas een aantrekkelijke setting vormen.
De Pordoi-pas is met zijn 2239 meter de hoogst geasfalteerde weg in de Dolomieten, dus geliefd in de wielrenwereld. De route wordt meestal opgenomen in de Giro d’Italia en er is dan ook een monument voor Fausto Coppi geplaatst.
Ook bergklimmers komen hier graag. De gondel, die mij in 4 minuten vanuit de pas naar de top van de Sass Pordoi brengt, staat vol Italiaanse rotsklimmers en bergwandelaars. Vanwege de spectaculaire setting werd in 1993 een deel van de film Cliffhanger – waarin Sylvester Stallone een berggids uit de Rocky Mountains speelt – hier opgenomen. De beroemde scene waarin berggids Stallone de klimster Sarah niet langer kan vasthouden en zij in het ravijn stort, is precies hier gefilmd.

 

Op de top van de Sass Pordoi aangekomen, zet ik de enge filmpjes van me af. Vanuit het bergstation lopen we die middag naar de Refugio Boe. Omdat we tijd overhouden, nemen we daarna het steile pad met een stukje via ferrata (ijzeren ladders en kabels) naar de hoger gelegen Refugio Fassa die precies op de top van de Piz Boe (3152 meter) ligt.
Het uitzicht op de top is geweldig. Je hebt hier een 360 graden uitzicht en het weer is zo helder dat de bergtoppen honderden kilometers verderop (zoals de Oostenrijkse Grossclockner, de Monte Baldo bij het Garda-meer en de Tofana bij Cortina d’Ampezzo), te zien zijn. Maar de meest in het oog springende zijn de toppen die dichtbij liggen. Het Sella-massief in het noorden en aan de zuidzijde de Marmolada, met zijn 3343 meter de hoogste top van de Dolomieten en om die reden de ‘Koningin van de Dolomieten’ genoemd.
Als we einde van de middag terug zijn in het bergstation beneden op de Pordoi-pas, leert een kleine tentoonstelling ons dat we deze tocht in feit te danken hebben aan Maria Piaz. Deze dame, in 1877 geboren, zorgde er gedurende haar leven voor, dat het toerisme in de Val di Fassa tot ontwikkeling kwam. Zij stond aan de wieg van de hotels op de Pordoi-pas en zorgde er persoonlijk voor dat in de jaren ’60 – nu 50 jaar geleden – hier de lift naar de Sass Pordoi werd aangelegd. Grazi ‘mare del Pordoi’.

 

Meer Italië
Reisverhaal: Dromen van meer Italië
Reisverhaal: De twee werelden van de Val di Fassa
Reisverhaal: Assisi revisited
Reisverhaal: Straatkunst in Arezzo

 

Reis verder…