Dromen van meer Italië

In Italië was ik al vaak. Met mijn ouders beklom ik in mijn kindertijd de bergen aan de Italiaanse kant van de Alpen. Aan de Bloemenriviera danste ik tijdens een schoolreis in de plaatselijke discotheek met de dorpsonderwijzer. In mijn studententijd bezocht ik een vriendin die tijdelijk in Rome studeerde en logeerde ik bij haar in de wijk Trastevere.

 

Jaren later bezocht ik Rome opnieuw, voor een prachtig huwelijk van een vriendin. Een andere keer ging ik op zoek naar de fabuleuze wijnen van de Piemonte. Ik maakte een wandeltocht door de Apennijnen boven Massa. Ik maakte stedentrips naar Turijn en Milaan, bezocht beroemde stadjes als Lucca, Florence, Pisa, Arezzo, Orvieto en Assisi in Toscane en Umbrië. En ging bergklimmen in de Dolomieten. Ook reisde ik per auto door Italië om in Ancona de boot naar Griekenland te nemen.

 

Maar er is nog zoveel meer. Op Sardinië en Sicilië was ik nog nooit. Napels heb ik nog niet gezien. En Puglia trekt me al jaren. Maar eigenlijk wil ik alles zien. Op mijn wensenlijst staat daarom een reis per trein en bus door heel Italië. Startend in het hoge noorden en langzaam afzakkend naar het diepe zuiden, langs de ene kust heen, en langs de andere kant terug. Naar voorbeeld van Cees Nooteboom’s Omweg naar Santiago, maar dan in Italië. Kris kras door het land, een paar maanden lang. Getooid met boeken, kaarten, een notitieboekje en een pen. Zonder einddatum.

 

Meer Italië
Reisverhaal: De twee werelden van de Val di Fassa
Reisverhaal: Assisi revisited
Reisverhaal: Straatkunst in Arezzo
Reisverhaal: Op de top van de Pordoi

 

Reis verder…