Assisi revisited

 

Lang geleden bezocht ik Assisi. Het was oktober en de zomer was duidelijk voorbij. Komend met de trein vanuit een zonnig Rome zagen we onderweg in de Tiber-vallei dat donkere wolken zich verzamelden boven de 1290 meter hoge Monte Subasio achter het Umbrische stadje. ‘s Avonds dronken we donkerrode Chianti onder de gewelven van een osteria. We waren de enige bezoekers van het stadje, zo leek het. Het regende drie dagen lang.

 

Hoe anders is mijn bezoek aan de geboorteplaats van de heilige Fransiscus nu. De kronkelige steegjes in het centrum zijn vol Italiaanse toeristen. Winkeltjes met souvenirs worden afgewisseld met pizzeria’s en barretjes. Op het grote Piazza del Comune zitten de terrassen vol. Naast de zuilen van de Romeinse tempel van Minerva hangt een grote banier met de boodschap dat de nieuwe paus hier op 4 oktober op bezoek komt. Geen toeval; de paus draagt de naam van de heilige en 4 oktober is de jaarlijkse feestdag van Franciscus van Assisi.
Ook bij de beroemde Sint-Franciscusbasiliek is het druk. De kerk en haar wereldberoemde fresco’s van Giotto raakten in 1997 nog zwaar beschadigd bij een aardbeving. Assisi was ineens wereldnieuws. Ook omdat bij een naschok vier mensen in de kerk om het leven kwamen. Sinds vorig jaar is het werk van Giotto weer te bewonderen; de kerk en het interieur zijn weer in ere hersteld. De natuurramp heeft Assisi niet alleen maar kwaad gedaan; het aantal bezoekers is sindsdien enorm toegenomen.
Toch is het stadje niet alleen maar een toeristische attractie. Boven de steegjes in de binnenstad hangt was te drogen en mensen groeten elkaar op straat. Hier wordt ook gewoond en geleefd. Als we langs een van de andere talloze kerken slenteren, stroomt deze net leeg. Op het plein voor de Duomo stappen alle kerkgangers in hun auto en rijden weg. Bij de lager gelegen Basilica di Santa Chiara, in de zonsondergang roze kleurend, wordt een bruidspaar vereeuwigd door hun meegebrachte fotografen. Het zoet glimlachende koppel met de roze achtergrond levert vast de gewenste romantische foto’s op.

 

Meer Italië
Reisverhaal: Dromen van meer Italië
Reisverhaal: De twee werelden van de Val di Fassa
Reisverhaal: Straatkunst in Arezzo
Reisverhaal: Op de top van de Pordoi

 

Reis verder…