Lacoste en zijn illustere inwoners

 

Net als vele andere dorpen in de Luberon ligt Lacoste op een prachtige plek; op een van de beboste hellingen van de bergkam die ze de Petit Luberon noemen, met een grandioos uitzicht op de 60 kilometer verderop gelegen Mont Ventoux en de nog verder gelegen besneeuwde toppen van het Alpen-massief.

 

Het middeleeuwse dorp bestaat uit een aantal pittoreske straatjes met kinderkopjes, een groot deel daarvan prachtig gerenoveerd. Lacoste is echter niet in eerste instantie bekend vanwege die idyllische straatjes en dat magnifieke uitzicht. De meeste toeristen trekken eerder naar Roussillon, Ménerbes en Gordes. Dat zijn tenslotte officiële Plus Beaux Villages de France.

 

Een rustige tijd voor Markies de Sade
Dit dorp in de Vaucluse is vooral beroemd vanwege zijn illustere kasteelbewoners. Boven het kleine dorp van 400 zielen prijkt namelijk een kasteel, het Château de Lacoste. En daar woonde in de loop van de 18e eeuw, gedurende een aantal jaren, Donatien Alphonse François de Sade, beter bekend als Markies de Sade. Na zijn gevangenschap in Parijs en verbanning vanwege zijn beruchte seksuele escapades bracht hij in dit kasteel een relatief rustige tijd door en schreef hij een deel van zijn boeken. Toch moest hij ook dit onderkomen vanwege verschillende incidenten en schandalen weer ontvluchten. Hij zou uiteindelijk in 1814 in gevangenschap overlijden.

 

Met het kasteel liep het ook niet echt goed af.

 

De komst van mode-ontwerper Pierre Cardin
Met het kasteel liep het ook niet echt goed af. Het werd geplunderd en raakte in verval. Tot de Franse mode-ontwerper Pierre Cardin in 2001 zijn oog op de ruïnes liet vallen. Hij kocht het kasteel, liet een deel daarvan renoveren en kocht daarnaast ook nog een aantal andere huizen in het dorp. In dat jaar organiseerde hij ook meteen het Festival de Lacoste, met een veelheid aan concerten, ballet, lezingen en kunstexposities. Het evenement is een groot succes; in de zomer van 2016 toen ik het bezocht, werd alweer de 15e editie van dit festival gevierd.
Maar het bleef niet bij de aankoop van het kasteel en een aantal huizen. Cardin ging de afgelopen jaren gestaag door met zijn aankopen. Sommige huizen zijn omgetoverd tot café, groentewinkel, bakkerij, kunstgalerij, hotel of pension. Cardin wil de geschiedenis van De Sade benadrukken en noemt zijn etablissementen Café de Sade, l’ Auberge de Sade en Boutique Le Moulin de Sade, allemaal verenigd onder de naam Les Demeures du Marquis de Sade.

 

De meerderheid van de dorpelingen is niet blij met de komst van de miljonair.

 

Inmiddels is bijna de volledige Rue Basse in zijn bezit en schijnt Cardin er zo’n 50 panden in bezit te hebben. Op die manier heeft de gefortuneerde ontwerper het dorp – dat na de Tweede Wereldoorlog bijna volledig leeg stroomde – gered. Althans, volgens sommige inwoners. Een enkeling heeft zijn huis zelfs aan de couturier gedoneerd, omdat hij de kosten van onderhoud en renovatie zelf niet meer kon opbrengen.
De meerderheid van de inwoners is echter niet blij met de komst van de miljonair. Zij zijn van mening dat hij Lacoste om zeep heeft geholpen, de puurheid heeft geruïneerd en er een ‘opera set’ van heeft gemaakt. Ook vrezen de dorpelingen dat Lacoste vanwege de fixatie op De Sade een bedevaartsoord voor perverse sm-liefhebbers zou worden.
Een aantal jaar geleden kwamen de inwoners nog in groten getale in opstand omdat Cardin een amfitheater wilde bouwen op een plein en een groot golfterrein aan wilde leggen. Boze boeren en milieuactivisten blokkeerden de ingang van het festivalterrein. Beide projecten vonden geen doorgang. Toch laat de extravagante 90-jarige couturier zich niet van de wijs brengen. Als deze ideeën niet gerealiseerd kunnen worden, komt hij vast wel weer met een ander idee. En ondertussen koopt hij gestaag door.

 

Meer Frankrijk
Reisverhaal: Le Cocquillade: op het terrein van een miljardair…
Boekrecensie: The Luberon Garden – Alex Dingwall-Main…
Reisverhaal: Een tocht door de Gorge de la Nesque…
Boekrecensie: Caesar’s Vast Ghost – Lawrence Durrell…
Reisverhaal: Reisverhaal: De rode rotsen van Roussillon…

 

Reis verder…