Hoofdstuk 23. Mooie stad in de duinen

“Arendsdorp komt in zicht met zijn mooie paviljoen, waar Gravin van Bylandt aan haar thee nipte. Ik stel me voor dat ze dit af en toe deed met haar buurvrouw Barones von Brienen, ook wel Freule Daisy genoemd, die woonde op het verderop gelegen Landgoed Clingendael.”

Gravin van Bylandt

Een groot deel van het Benoordenhout is gebouwd op het voormalig grondgebied van Landgoed Arendsdorp. Overigens niet zonder slag of stoot. Gravin van Bylandt verkocht delen van haar landgoed aan Den Haag, maar verzette zich vervolgens tegen de grootschalige bebouwingsplannen en lag regelmatig met de gemeente in de clinch.

Docu over Landgoed Clingendael, misschien wel het mooiste landgoed van Den Haag…

Barones von Brienen, ook wel Freule Daisy genoemd

De hondengrafjes van de honden van Freule Daisy in Clingendael. Rijkscommissaris van Nederland Arthur Seyss-Inquart nam gedurende de Tweede Wereldoorlog intrek in het landhuis. Hij liet de zerken op de grafjes platleggen, uit angst dat er zich scherpschutters achter zouden verschansen.

American Protestant Church op de Esther de Boer van Rijklaan, gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel als visitekaartje van het protestantisme

Ambassadefestival

De meeste buitenlandse ambassades zijn in Den Haag gevestigd, veelal in de internationale zone. Jaarlijks wordt het Ambassadefestival georganiseerd op het Lange Voorhout, waar verschillende ambassades hun land van hun beste – maar niet altijd waarachtige – kant laten zien.

Meer info vind je op de website…