Hoofdstuk 21. In koninklijke voetsporen

Paleis Noordeinde Het oude Hof
rond 1692

credits: Gerrit Giessen

Impressie van de Franse Tuin met beelden van Eric Claus

Wexy, het opgezette paard van koning Willem II dat meevocht in de slag bij Waterloo met de toenmalige prins op zijn rug. Hij staat in de Koninklijke Stallen.

Wasted Words van The Motions, een van de vele legendarische Haagse bands uit de jaren zestig.

Geen andere Nederlandse stad bracht meer succesvolle popmuzikanten voort.

Regentes-Koningin Emma

Bekijk hier aflevering 1 van Drie vorstinnen van Oranje over Koningin Emma, die aantrad in een tijd dat politici vonden dat een vrouwelijk staatshoofd niets voorstelde. Uiteraard hadden de heren het mis.

Emma’s Hof

Een unieke plek midden in het drukke Regentessekwartier voor en onderhouden door buurtbewoners. Je kunt hier kruiden plukken, zelf meegenomen drankjes drinken in een van de verborgen hoekjes of op de op Gaudi geïnspireerde mozaïekbank. Iedereen is welkom vanaf 10:00 uur tot 17:00 uur in de winter, en tot 20:00 uur in de zomer.

 

Het Hofkwartier

Tegenover de Koningspoort ligt de Oude Molstraat. Samen met de Molenstraat en de Juffrouw Idastraat de oudste straat van de stad. Naast cafés, restaurants en winkeltjes vind je hier het Willibrordushuis, een klooster waarin bierbrouwerij Haagsche Broeder en de Monastic Conceptstore zijn gevestigd. Er worden rondleidingen gegeven door de monumentale kloosterkapel, de eetzaal – waar een schuilkerk heeft gestaan – en de brouwerij. Een bierproeverij is uiteraard inbegrepen.

In de Juffrouw Idastraat vind je de oudkatholieke H.H. Jacobus en Augustinuskerk uit 1720, een barokke schuilkerk die vanaf de straat niet is te zien. Ook hier worden rondleidingen gegeven. Je bezoekt dan onder andere de Zolderkapel, een deel van de eerste originele schuilkerk.

Om de hoek, in de Torenstraat, vind je een Haag begrip sinds 1932: IJssalon Florencia met ambachtelijk ijs.