Hoofdstuk 19. Hagenezen en Hagenaars

De Nieuwe Kerk vanaf de Turfmarkt, eind 19e eeuw

Het Spui rond 1900: achter de daken zie je de toren van de Nieuwe Kerk. De vrouw in de witte jurk staat ongeveer ter hoogte van waar zich nu het Filmhuis bevindt.

De Chinese poort aan het begin van de Wagenstraat, vanaf de Stille Veerkade

credits: Michiel Verbeek

De mooiste laan van het land: het Lange Voorhout, met zijn Kloosterkerk, Hotel Des Indes, het Paleis van Koningin Emma, waarin tegenwoordig Museum Escher is gehuisvest, de oer-Haagse Bodega De Posthoorn, de Pulchri Studio en Theater Diligentia. Van mei tot en met september kun je hier elke donderdag en zondag over de beroemde Antiek- en Boekenmarkt struinen. In de zomer wordt hier een toonaangevende beeldententoonstelling georganiseerd.

Meer info vind je op de website van de Vrienden van het lange Voorhout.

Alexandrine Tinne

Op Lange Voorhout 32 woonde Alexandrine Tinne tot aan haar dood. Hoewel ze de laatste vier jaar van haar leven geen gebruik meer maakte van dit stadspaleis. Ze zwierf rond door Noord-Afrika met een gevolg van uiteenlopende pluimage in haar kielzog tot ze op een zwarte dag door Toearegs werd vermoord.

Lees haar verhaal in onze reisheldengalerij…

Bekijk hier de zoektocht van Redmond O’Hanlon naar deze Haagse reisheldin.

Haagse Harry, het geesteskind van wijlen Marnix Rueb

Ter gelegenheid van de onthulling van het standbeeld van Haagse Harry op de Grote Markt werd de website haags.nu ontwikkeld die het Nederlands automatisch vertaald naar het Haags.

Spinoza in Den Haag

De Vereniging Het Spinozahuis ontwikkelde een virtuele wandeling rondom belangrijke Haagse locaties met betrekking tot Spinoza. 
Ga naar de website…

 

Het Museumkwartier

In de Gevangenpoort krijg je een kijkje in de krochten van het middeleeuwse gevangeniswezen en vind je een collectie angstaanjagende martelwerktuigen.
In Galerij Prins Willem V hangt een indrukwekkende schilderijenverzameling.
Het Mauritshuis is een museum van wereldfaam met een uitgebreide collectie van Hollandse en Vlaamse meesters.
In het Haags Historisch Museum is alles over de geschiedenis van Den Haag te vinden.
In Museum Bredius vind je de privécollectie van kunstverzamelaar Abraham Bredius.
Escher in het Paleis is gevestigd in het voormalige paleis van Koningin-Regentes Emma. Hier zijn meer dan 120 werken van de wereldberoemde graficus Maurits Escher te zien, en een interactieve tentoonstelling waarin optische illusies je op het verkeerde been zetten.
Het Huis van het Boek (voorheen Museum Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld.