Hoofdstuk 1. De Blauwe Bol

Villa De Ruygenhoek, luchtfoto tussen 1920 en 1940

(credits: Nederlands Instituut voor Militaire Historie/Wikimedia Commons)

De Watertoren vanaf de plek waar de portierswoning van villa De Ruygenhoek heeft gestaan.

In 1874 werd de Watertoren aan de Pompstationsweg opgeleverd. Vanaf toen veranderde de hygiënische omstandigheden in Den Haag drastisch. Lees hier meer over de geschiedenis van de Scheveningse Watertoren.

Zicht op Scheveningen vanaf het Noorderstrand: op de voorgrond een deel van een bunker die deel uitmaakt van de Atlantikwall, in de verte de pier met het reuzenrad.

Download hier De geheimen van de duinen: drie cultuurhistorische wandelingen door de duinen van Zuid-Holland, waaronder één door Meijendel.

Oranjehotel

In het Oranjehotel werden gedurende de Tweede Wereldoorlog Nederlanders vastgezet die de Duitse regels overtraden of hun afkeer voor de Duitse bezetter uitten. De cellenbarakken in het gebouw werden het Oranjehotel genoemd, als eerbetoon aan de vele verzetsstrijders die hier gevangen zaten. Het Oranjehotel is tegenwoordig een nationaal monument. Het is open voor bezoekers.
Meer info vind je op de website van Het Oranjehotel.

De Atlantikwall

Tussen 1942 en 1945 legden de nazi’s een 6.200 kilometer lange verdedigingslinie aan langs de Europese kust van het noorden van Noorwegen tot het zuiden van Frankrijk. Er werden tienduizenden bunkers gebouwd. Dwars door de stad werd een tankgracht aangelegd waarvoor duizenden huizen werden afgebroken. Door de hele stad zijn de sporen van de Atlantikwall en de tankgracht nog zichtbaar.
Hier vind je een aantal routes waarmee je de contouren van de Atlantikwall te voet of te fiets kunt volgen.

Atlantikwall museum

Dit museum in de Nieuwe Scheveningse Bosjes bevindt zich in een authentiek ingerichte commandobunker.
Ga naar de website van het Atlantikwall museum.