Ingang van de Apostelhoeve, het oudste wijnbedrijf van Nederland. Gelegen op de Louwberg tussen Maastricht en Kanne. Delen van de hoeve stammen uit de 16e eeuw, met de wijnbouw werd door de fruitteler Hulst gestart in 1970. Op de achtergrond zie je de Pietersberg liggen.

Zicht op de Apostelhoeve en bijbehorende wijngaarden vanuit de Jekervallei. De hellingen bestaan uit kiezel en mergel met daaroverheen een laag löss. Hier worden de druivenrassen Pinot Gris, Riesling, Auxerrois en Rivaner geteeld.

Dassenburcht op de helling van de Louwersberg bij de Apostelhoeve. Dassenburchten zijn netwerken van ondergrondse tunnels, met vaak vele kamers en verdiepingen. Het zand is afkomstig van het graafwerk.

De Nekummermolen was een oude graanmolen. De molen werd in 1856 door de Maastrichtse ondernemer Petrus Regout gekocht. Hij liet de oude molen afbreken en deze molen bouwen om er verf en vernis te malen voor de aanmaak van glazuur. In de jaren ’30 raakte de molen in verval maar in de jaren ’80 werd het gebouw door architect W.J. Dingemans gerenoveerd tot woonhuis.

Uitzicht vanuit de westelijke helling van de Pietersberg op Chateau Neercanne en het daarachter gelegen Cannerbos. In 1316 werd al melding gemaakt van een kasteel op deze plek, maar dit uit mergelblokken opgetrokken barok-kasteel werd in de 19e eeuw gebouwd. Het complex werd in 1947 eigendom van Stichting Het Limburgs Landschap en het is nu verhuurd aan de onderneming Chateau Hotels van Camille Oostwegel.

De Pietersberg is een vrij uitgestrekt gebied ten zuiden van Maastricht. Op deze foto zie je de hoogste top van het gebied, D’n Observant. Deze 170 meter hoge, kunstmatige top is deels totstandgekomen door de winning van cement door de ernaast gelegen ENCI.

De Duivelsgrot of Wijngaardgroeve is een grot in de Pietersberg, op het Plateau van Caestert tussen Maastricht en Kanne.

De eerste meters van de Duivelsgrot. Helaas mogen we niet verder.

Op het terrein van Chateau Neercanne. De buste van tsaar Peter de Grote, die het kasteel in 1717 bezocht.

Uitzicht vanuit de muren van het Chateau Neercanne op het Belgische dorpje Kanne, in de verte links de top van D’n Observant, het Albertkanaal en rechts het Waalse deel van de Pietersberg: Montagne St. Pierre en het Franstalige dorpje Eben-Emael.

Uitzicht vanuit de muren van Chateau Neercanne met de stad Maastricht aan de horizon.

Een tweedimensionale appelboom tegen de eeuwenoude mergelmuren bij Chateau Neercanne.

In en om de Jekervallei zijn nog veel boeren actief. Er worden niet alleen druiven verbouwd maar ook bieten, kersen, appels, verschillende soorten kool en dit is een veld met koren aan de westkant van het Cannerbos.

Een kudde schapen bij de wijk Campagne, Maastricht.