De stad Athene is sinds een aantal jaren één groot openluchtmuseum van graffiti en street-art. Athene wordt om die reden ook wel eens ‘het nieuwe Berlijn’ genoemd. Als zo’n 10 jaar maak ik foto’s van de kunst die ik in de Griekse hoofdstad op straat tegenkom. Bij ieder bezoek ontdek ik weer nieuwe schilderingen. En zijn andere kunstwerken helaas weer verdwenen, vervaagd door wind en weer, overgeschilderd door anderen, of het gebouw waarop ze zijn aangebracht, is gerenoveerd en de muren zijn gewoon weer wit.

Veel graffiti is te vinden in het centrum, in de wijken Monastiraki, Plaka en Psiri. Nog veel meer graffiti vind je in de wijken Keramikos, Thissio, Exarchia, Neapoli, Metaxourgio en Gazi.

Voor sommige graffiti is opdracht gegeven. Met name de metershoge ‘murals’ zijn gemaakt door Griekse en internationale kunstenaars, veelal in opdracht van de eigenaar van het gebouw, of als onderdeel van een Street Art festijn. Het merendeel is echter illegaal aangebracht. De meeste kunstenaars hebben een professionele kunst-opleiding achter de rug. Sommigen van hen zijn inmiddels wereldberoemd, hebben tentoonstellingen in steden als Parijs, London en New York, en worden over de hele wereld uitgenodigd om muren te verfraaien. Hun graffiti is veelal beroemd geworden vanwege de foto’s van Athene-bezoekers op sociale media als Instagram, Facebook en Twitter.

Van de duizenden foto’s die ik inmiddels heb verzameld, zie je hier een selectie. Ik probeer zo volledig mogelijk te zijn in de locatie, en de naam van de artiest en het kunstwerk.

Werk van artiest Sonke.

In de wijk Exarchia.

Gevel van een woonhuis in de wijk Exarchia.

Graffiti tegen het fenomeen van Airbnb in de wijk Exarchia.

‘Wake up’ door de artiest INO in de wijk Exarchia.

‘Big Walls’ door artiest INO in de wijk Metaxourgio.

Schildering van een jazz combo in de wijk Psiri.

‘Batsi, gourounia, dolofoni’ (politie, varkens, moordenaars), de bekende leuze van de anarchisten. Werk van Sonke in de wijk Exarchia.

In herinnering aan Killah-P, de door leden van de Gouden Dageraad vermoorde rapper. Werk op een muur van de Poytechnio in Exarchia

‘Vasanizome’: wij vervelen ons.

Graffiti van de artiest Sonke in de wijk Plaka.

‘Crisis, what else?’ door artiest Bleeps.gr

Provisorisch café in de wijk Exarchia.

Loukanikos, de straathond die bij veel demonstraties in het centrum van Athene in de beginjaren van de crisis aanwezig was.Werk van kunstenaarstrio Billy Gee (Smart), N-Grams en Alex Martinez in de wijk Psiri.

Beeltenis van ZAK, de transseksueel die in 2019 werd doodgeschopt in een juwelierszaak in de wijk Exarchia.

Op de rolluiken van een winkel in de binnenstad.

‘Art is a weapon’ door Sonke in de wijk Exarchia.

Werk van Sonke, hartje centrum.