Een agame op de binnenplaats van mijn verblijf in Pointe-Noire. De kleuren van dit prachtige mannetje zijn veranderlijk. Hoe langer hij in de zon zit, hoe feller ze worden.

Een dagelijks beeld in Pointe-Noire: een stalletje met allerhande koopwaar. Bananen, pinda’s, snoepjes, zakdoekjes per pakje en simkaarten.

We verlaten Pointe-Noire, de grootste havenstad van Centraal Afrika, en werpen een blik achterom. Blauwgele taxi’s, kenmerkend voor de stad, en cents cents (equivalent van de Keniase matatu) tegen de achtergrond van de buitenwijken van deze enorme stad.

Ten noorden van Pointe-Noire ligt la Gorge de Diosso, de Grand Canyon van Congo. In de verte zie je Pointe Indienne liggen, een landtong in de Atlantische Oceaan, ooit een bekend baken voor schepen, waaronder die van de West-Indische Compagnie. Hier vlakbij loopt de Route des Esclaves, waar duizenden slaven in de loop der eeuwen overheen werden gedwongen om te worden verscheept naar Noord- en Zuid-Amerika.

Nationaal park Conkouati-Douli, in het noordwesten van Congo aan de grens met Gabon. Vanaf de savanne kijk je hier diep het regenwoud van het Congo Bekken in, na de Amazone het grootste regenwoud ter wereld.

Jonge chimpansee in Conkouati-Douli. Dat hij nog geen puber is, kun je onder andere zien aan zijn rozekleurige oren.

Hetzelfde jongetje als hierboven. Hier heeft hij net zijn spiegelbeeld in het water ontdekt.

Een alphaman speelt met een van zijn kinderen.

Een jonge civetkat in Conkouati-Douli. Deze werd door mensen opgevoed nadat zijn nestje was gevonden onder een boom die was gekapt. Zijn toekomst is ongewis: niet meer bang voor mensen terwijl hij bij veel dorpsbewoners op het menu staat.

Een varaan scharrelt zijn kostje bij elkaar.

Een nieuwsgierig boomkikkertje in de keuken.

Alle oerwoudbewoners vechten om hun bestaan. Ook deze spin, die in die strijd twee poten verloor, maar er niet minder angstaanjagend uitziet.

De betoverende lagune van Conkouati met haar mangrovenbossen, varens en waterlelies.

Een schitterende zwaluw scant het wateroppervlak van de lagune, op zoek naar een smakelijk insect.

Langs mangrovenbossen en eilandjes varen we de lagune uit naar de riviermonding aan de Atlantische Oceaan.

Het ongerepte strand van Conkouati-Douli. Hier komen bedreigde zeeschildpadden elk jaar hun eieren leggen.

Uitzicht over het indrukwekkende woud van Mayombe, onderdeel van het machtige Congolese regenwoud.

Een dode palm in Mayombe hangt vol met druppelvormige wevervogelnestjes.

Een in onbruik geraakte spoorwegbrug overspant de rivier in Les Saras, een dorpje middenin Mayombe. Het dorpje is vernoemd naar een etnische groep uit Tsjaad, die hier tussen 1921 en 1934 door kolonisator Frankrijk gedwongen te werk werd gesteld om de spoorweg te bouwen.

De weg door Mayombe, die dwars door de jungle loopt van Pointe-Noire naar Brazzaville, werd pas tussen 2011 en 2016 aangelegd. China financierde deze weg. Wat hier is weggekapt, is bijna onvoorstelbaar en komt nooit meer terug.

Een laatste blik op Mayombe…
Beer Visser pendelde jarenlang heen en weer tussen Congo-Brazzaville en Nederland. Ze ging erheen om te werken met chimpansees, werd adviseur voor een project dat in het leven was geroepen om het Mayombe-woud te beschermen, probeerde er een bedrijf op te zetten en werd verliefd op een Congolees. In het najaar van 2021 publiceert Uitgeverij Passionate Nomads haar boek over een van de onbekendste landen ter wereld.