Hoofdstuk 7. De paleizen van Ranavalona

Ambohimanga met links het paleis van Ranavalona I en rechts haar graftombe (het witte gebouw op de hoek). Ze stierf op 16 augustus 1861 en werd hier bijgezet. In 1897 werd haar kist door de Franse kolonisator verplaatst naar de Rova in Tana. Dit was een grove belediging voor de Malagassiërs.

In 2008 is de kist met haar stoffelijk overschot weer in deze graftombe gezet.

“Het paleis van de koning is sober, bijna een veredelde hut. Maar ik moet mijn respect tonen als ik naar binnen ga door met mijn rechtervoet de eerste stap te zetten, achterstevoren het gebouw weer te verlaten, en niet met gestrekte vinger naar de koninklijke objecten te wijzen.”

Resten van geofferde zeboes in de Rova van Ambohimanga.

Het koninklijk bad waar koning Andrianampoinimerina samen met zijn twaalf vrouwen en enkele uitverkoren gasten zijn jaarlijkse bad nam.

Tips Antananarivo

Slapen en eten

  • Met stip op één van alle hotels in Madagaskar: La Maison du Pyla. Thuiskomen: zo voelt dit geweldige Bed & Breakfast dat wordt gerund door de ongeëvenaarde Fanja Raoelinirina en haar fantastische team.
  • Restaurant Le Grill du Rova aan de weg die leidt naar het paleis van de Koningin.
  • Le Pourquoi Pas!: een fijn Frans restaurant in een buurt waar je wel goed moet opletten als je er ’s avonds rondloopt.
  • Restaurant Ravimpontsy. Niet ver bij La Maison de Pyla. Een goed restaurant met Malagassische keuken waar ook veel Malagassiërs eten.

Souvenirs

In Lisy Art Gallery vind je de mooiste: handgeschept papier, gebonden boekjes, houtsnijwerk, sjaals van wilde zijde (van een endemische zijderups), geborduurde tafellakens, van allesvan raffia, blikken miniatuurautootjes, taferelen van ingelegd hout, de befaamde Malagassische rum, wijnen (geen slechte!), chocolade (hele goede!), ingeblikte Malagassische gerechten (zoals ravitoto), vanille en andere specerijen, en prachtige fotoboeken van ’s lands beroemdste fotograaf Pierrot Men.

Overige Aanraders

  • La Musée de la Photographie met een presentatie van de fotografiegeschiedenis van Madagaskar en oude foto’s van de grote steden in koloniale tijden.
  • Hotel Sakamanga. Op de begane grond een grote verzameling Malagassische objecten die niet zouden misstaan in een nationaal historisch museum.
  • Is’Art Galerie. Hier zijn regelmatig expo’s te zien van hedendaagse Malagassische kunstenaars. Niet allemaal van de beste kwaliteit, maar deze culturele broedplaats Malagassy style laat een verrassend ander Madagaskar zien. Je kunt hier ook eten of een drankje drinken en in de weekenden worden er concerten en andere culturele evenementen georganiseerd. Eén van de weinige plekken in het land waar je als vazaha gelijkwaardig contact kunt hebben met Malagassiërs.