Tickets, visa, vaccinaties en verzekeringen

 

De uitspraak dat de voorpret van een reis minstens zo leuk is als de reis zelf, klopt natuurlijk helemaal niet. Het is hartstikke leuk om je voor te bereiden, boeken en reisverslagen te lezen, documentaires en films te bekijken en een plan te maken van wat je in ieder geval wilt gaan doen en zien. Maar niets kan tippen aan de reis zelf: als je de voorpret het leukst vindt, blijf dan maar thuis! Een paar van de voorbereidingen zijn zelfs verre van leuk. Daarom zetten we hieronder wat tips op een rijtje waar wij in ieder geval blij mee zouden zijn, hadden we het nog niet geweten. Passionate Nomads zijn onafhankelijk: de organisaties die hier worden genoemd, zijn hier niet bij betrokken.

 

#1: vergelijkingssite vliegtickets
De fijnste vergelijkingssite voor vliegtickets voor lijnvluchten vind ik Momondo. Geef aan binnen welke periode je heen en terug wilt vliegen, en je ziet de laagste ticketprijzen per dag in een handige grafiek. Je kunt ook aangeven hoe vaak je maximaal wilt overstappen en wat de maximale wachttijd tussen die overstappen mag zijn. Het kan enorm in prijs schelen als je bereid bent langere tijd te wachten op je aansluitende vlucht, maar daar staat dan wel weer tegenover dat je tijdens het wachten ook kosten maakt. Op sommige vliegvelden kun je niet overnachten op een verloren bankje ergens achteraf zodat je ter plekke een (duur) hotel moet boeken. Check het vliegveld van tevoren!

 

#2: visum aanvragen
Een visum aanvragen kan een gedoe zijn! Zeker als de ambassade of het consulaat niet om de hoek ligt. Visumbureaus bieden je dan hun diensten aan: je stuurt alle documenten op die nodig zijn en zij doen de rest. Toch kan het de moeite lonen om zelf bij de ambassade of het consulaat langs te gaan. Want, los van dat je de bemiddelingskosten voor de visumdienst dan niet betaalt, soms blijk je minder documenten nodig te hebben als je persoonlijk je aanvraag doet. Denk bijvoorbeeld aan een hotelreservering of adressen van derden in het betreffende land: die staan vaak aangegeven bij benodigde info terwijl daar bij de persoonlijke aanvraag niet om wordt gevraagd.

 

#3: vaccinaties en medicatie
Je bent al gauw geneigd naar de dichtstbijzijnde GGD te gaan voor eventuele vaccinaties. Maar die is niet het goedkoopst. Zo betaal je bij Vaccinaties op Reis per vaccinatie minder dan bij de GGD; een cholerastempel is er zelfs gratis. Ook voor het consult betaal je minder geld. En haal je recepten voor bijvoorbeeld malariapillen en andere medicatie die je mee wilt nemen gewoon bij je huisarts. Dat scheelt weer kosten voor het recept.

 

#4: reisverzekering
Het lijkt het gemakkelijkst om via je bank een reisverzekering af te sluiten, maar dat is echt niet altijd het goedkoopst. Via Independer kun je eenvoudig een goede verzekering afsluiten. Geef aan wat je nodig hebt en alle beschikbare verzekeringen worden voor je op een rijtje gezet. Je kunt deze er ook vaak direct afsluiten. Dat kan ook nog eens geld schelen. Om een voorbeeld te geven: ik koos voor een reisverzekering bij ASR. Had ik dat op de ASR-website gedaan, dan had ik vervolgens naar een adviseur gemoeten om die verzekering af te sluiten. Via Independer regelde ik alles online. Goedkoper en gemakkelijker!

 

#5: in de handbagage bij lange vluchten
Ooit kreeg ik een knallende koppijn gedurende een tussenstop in Addis Ababa, waar nergens pijnstillers te krijgen waren. Ook werd ik eens tijdens een vlucht van Pointe-Noire naar Casablanca zo allergisch voor iets in de cabine, dat mijn neus potdicht ging zitten en ik me langzaam maar zeker steeds beroerder ging voelen. Sindsdien heb ik standaard paracetamol en anti-histamine in mijn handbagage. Ook een smakelijk voedselpakketje ontbreekt sinds kort niet meer. Een stokbroodje, kaasjes, sherrytomaatjes, hoemoes en wat groentestengels om erin te dippen bijvoorbeeld, en je eet gezonder en lekkerder dan je buren. Het flesje wijn kun je in het vliegtuig krijgen.

 

www.momondo.nlĀ 
www.vaccinatiesopreis.nl
www.independer.nl

Reis verder…