Laatste verhalen

In de wildernis - John Muir

Iedereen die nationale parken in de VS heeft bezocht, is ergens John Muir tegengekomen. In beduimelde fotoboeken in de boekenkasten van hostels komen zijn quotes voorbij om spirituele ervaringen in de natuur te onderstrepen en in bezoekerscentra staan ze op de muren geschilderd. Hij was dé pleitbezorger van de bescherming van natuurgebieden in de VS en medeoprichter van de Sierra Club, één van de grootste natuurbeschermingsorganisaties van het land. Muir was ook een begenadigd schrijver die op poëtische wijze schreef over zijn avonturen in de Amerikaanse wildernis. Negen van zijn verhalen zijn nu gebundeld in het boek In de wildernis.

Lees verder...

Terug naar Aken

Mensen die zijn opgegroeid in een grensgebied, hebben vaak een andere houding tegenover grenzen. Zo was schrijver Tommy Wieringa kleinzoon van een douanier die de scheepvaart op de Rijn bewaakte. Zijn moeder was als reactie daarop zeer tegen grenzen, die ze beschouwde als een achterlijk en beperkend verschijnsel. De schrijver vertelde dat ook hij dat altijd zo heeft gevoeld.

Lees verder...

Dwars door Madagaskar

Inkijkjes in het dagelijkse leven, wonderlijke dieren en bizarre landschappen: een foto-impressie van Madagaskar.

Reis verder...

Er zijn vele manieren om te fietsen

Al weken probeer ik weer te starten met fietsen. Wat zeg ik, … weken? Maanden. Heel veel maanden. Om eerlijk te zijn: ik heb een fiets, maar fiets niet zoveel. Een racefiets van het merk Specialized. Weliswaar een fiets met een recht stuur, dat is waar, maar verder heeft mijn fiets alle kenmerken van een racefiets. En die prachtige fiets met zijn matzwarte frame hangt aan een stevige haak aan de muur van het opberghok in mijn huis. Hij hangt daar geduldig te wachten, tot ik met hem op pad ga. 

Lees verder...

Matthew Henson

I think I’m the first man to sit on the top of the world,” zei Matthew Henson tegen zijn reisgenoot Robert Peary, die 45 minuten na hem de Noordpool bereikte. Daar was deze reisgenoot niet blij mee. Hensons’ prestatie werd dan ook genegeerd. En dat was niet moeilijk in die tijd. Want Henson was zwart.

Lees verder...

Hoi An in beeld

In Vietnam zou je eigenlijk weken of maanden moeten kunnen rondreizen. Je vindt er miljoenensteden als Hanoi en Ho Chi Minh, prachtige heuvel- en berglandschappen, witte stranden met palmen, en een rijke gevarieerde geschiedenis en cultuur. Wij beperken ons deze eerste keer tot het stadje Hoi An, in het midden van het land. Volgens velen de mooiste plek van heel Vietnam.

Reis verder...

Tickets, visa, vaccinaties en verzekeringen

De uitspraak dat de voorpret van een reis minstens zo leuk is als de reis zelf, klopt natuurlijk helemaal niet. Het is hartstikke leuk om je voor te bereiden, maar niets kan tippen aan de reis zelf. Een paar van de voorbereidingen zijn zelfs verre van leuk. Daarom zetten we hier wat tips op een rijtje...

 

Keniaanse portretten

Gezichten van Kenia. oog in oog met de verschillende bewoners van dit mooie Afrikaanse land. Een beeldverslag.

Reis verder...

Niko Tinbergen - Eskimoland

Dezelfde dag dat ik Eskimoland uit las, zag ik een programma op Discovery Channel. Het was zo’n programma dat mij nooit kan bekoren, over een groep mensen op zoek naar grondstoffen in de hoop fortuin te kunnen maken. Maar deze keer bleef ik kijken omdat het zich afspeelde in Groenland, het land waar de bioloog Niko Tinbergen in Eskimoland over schrijft. Doordat het ijs in de arctische gebieden aan het smelten is, worden hier nu allerlei delfstoffen toegankelijk. Met groeiende ontzetting keek ik naar de schaamteloosheid van de delvers en de gretigheid van de Groenlanders. Ik kon niet anders dan me afvragen wat Tinbergen hiervan gevonden zou hebben.

Lees verder...

Luik heeft haar charme niet verloren

Wij van Passionate Nomads houden van plekken die de meeste mensen links laten liggen. We zijn nieuwsgierig naar dorpen en steden die niet in de reisgids staan genoemd, en reizen graag af naar regio’s die niet zijn overlopen door toeristen. Dat pakt vanzelfsprekend niet altijd goed uit, maar op die bestemmingen worden we in ieder geval vaak verrast.

Lees verder...

Verdwalen op de Veluwe

Er is iets raars met de Veluwe. Ik heb op veel plekken op de wereld rondgewandeld maar nog nooit ben ik ergens verdwaald. Behalve op de Veluwe. Twee keer zelfs, maar ik tel die eerste keer niet echt mee. Toen wandelde ik samen met iemand. Maar nu was ik alleen.

Lees verder...

Jeanne Baret

Ze voer de hele wereld rond. Omdat het in haar tijd verboden was voor vrouwen één voet op een schip te zetten, deed ze dat vermomd als man. Geen sinecure: want naast de reguliere gevaren zat zij ook nog eens het grootste deel van de tijd midden op de oceaan met driehonderd achterdochtige zeebonken. 

Lees verder...

Toerist op Samos

Met zoete herinneringen aan een huisje op een klif in Anaxos op Lesbos en een weelderige tuin bij een kamertje in Achaaravi op Corfu, speur ik internet af voor een weekje vakantie. Ik kom uit op een appartement in Kokkari, Samos.

Lees verder...

Het Jekerdal in beeld

Voor de verandering waren de Passionate Nomads een keer samen op pad. Ze maakten een wandeling door het Jekerdal, op de grens van Nederland en België ten zuiden van Maastricht.

Lees verder...

 

Ongebaande paden - Sylvain Tesson

Drie jaar geleden viel Sylvain Tesson in beschonken toestand van een dak. Hij brak al zijn ribben en ruggenwervels en liep meerdere schedelfracturen op. Hij beloofde zichzelf dat hij een voetreis door Frankrijk zou maken als hij voldoende zou herstellen. Lopen was volgens hem de sleutel naar zijn herstel.

Lees verder...