Laatste verhalen

Niko Tinbergen - Eskimoland

Dezelfde dag dat ik Eskimoland uit las, zag ik een programma op Discovery Channel. Het was zo’n programma dat mij nooit kan bekoren, over een groep mensen op zoek naar grondstoffen in de hoop fortuin te kunnen maken. Maar deze keer bleef ik kijken omdat het zich afspeelde in Groenland, het land waar de bioloog Niko Tinbergen in Eskimoland over schrijft. Doordat het ijs in de arctische gebieden aan het smelten is, worden hier nu allerlei delfstoffen toegankelijk. Met groeiende ontzetting keek ik naar de schaamteloosheid van de delvers en de gretigheid van de Groenlanders. Ik kon niet anders dan me afvragen wat Tinbergen hiervan gevonden zou hebben.

Lees verder...

Luik heeft haar charme niet verloren

Wij van Passionate Nomads houden van plekken die de meeste mensen links laten liggen. We zijn nieuwsgierig naar dorpen en steden die niet in de reisgids staan genoemd, en reizen graag af naar regio’s die niet zijn overlopen door toeristen. Dat pakt vanzelfsprekend niet altijd goed uit, maar op die bestemmingen worden we in ieder geval vaak verrast.

Lees verder...

Verdwalen op de Veluwe

Er is iets raars met de Veluwe. Ik heb op veel plekken op de wereld rondgewandeld maar nog nooit ben ik ergens verdwaald. Behalve op de Veluwe. Twee keer zelfs, maar ik tel die eerste keer niet echt mee. Toen wandelde ik samen met iemand. Maar nu was ik alleen.

Lees verder...

Jeanne Baret

Ze voer de hele wereld rond. Omdat het in haar tijd verboden was voor vrouwen één voet op een schip te zetten, deed ze dat vermomd als man. Geen sinecure: want naast de reguliere gevaren zat zij ook nog eens het grootste deel van de tijd midden op de oceaan met driehonderd achterdochtige zeebonken. 

Lees verder...

Toerist op Samos

Met zoete herinneringen aan een huisje op een klif in Anaxos op Lesbos en een weelderige tuin bij een kamertje in Achaaravi op Corfu, speur ik internet af voor een weekje vakantie. Ik kom uit op een appartement in Kokkari, Samos.

Lees verder...

Het Jekerdal in beeld

Voor de verandering waren de Passionate Nomads een keer samen op pad. Ze maakten een wandeling door het Jekerdal, op de grens van Nederland en België ten zuiden van Maastricht.

Lees verder...

 

Ongebaande paden - Sylvain Tesson

Drie jaar geleden viel Sylvain Tesson in beschonken toestand van een dak. Hij brak al zijn ribben en ruggenwervels en liep meerdere schedelfracturen op. Hij beloofde zichzelf dat hij een voetreis door Frankrijk zou maken als hij voldoende zou herstellen. Lopen was volgens hem de sleutel naar zijn herstel.

Lees verder...

 

De verschillende gezichten van Mykonos

De mooie foto's van witte dorpjes en kerkjes met blauwe koepels, weelderige hagen van roze gekleurde bougainvilles en een azuurblauwe zee kent iedereen inmiddels. Klopt het beeld dat wij hebben van Mykonos?

Lees verder...

En toen was er Benablón...

Als ik me te vaak druk ga maken over dingen die ik eigenlijk helemaal niet belangrijk vind, is het weer hard nodig een reisje te maken. Ik vertrek naar Murcia om een oude vriend op te zoeken. Na dit weerzien zitten we op zijn aanraden een paar dagen later in de bus op weg naar het heilige stadje Caravaca de la Cruz.

Lees verder...

Apenzaken

Het woud van Diani, aan de kust van Kenia, was ooit een unieke wildernis met een uniek ecosysteem. De flora is aangepast aan een ondergrond van gefossiliseerd koraalrif waardoor de wortels minder diep de grond in groeien dan landinwaarts het geval is. Deze flora heeft ook gezorgd voor uitzonderlijke dieren. Eén van die dieren is een ondersoort van de Angolese zwart witte franjeaap.

Lees verder...

Lawrence Durrell

De Brit die zijn hele leven lang op zoek was naar een rustig, mooi, goedkoop en zonnig eiland om te schrijven. En er gelukkig een aantal vond...

Lees verder...

Langs de kusten van Vancouver Island

Spectaculaire uitzichten op de oceaan, zeeanemoontjes in de branding, stillevens van boomstammen: een beeldverslag van wandelingen op Vancouver Island.

Reis verder...

Visumperikelen

Bijna was ik weer even in Congo. Ik had al een nieuw paspoort aangeschaft en weer een verplichte vaccinatie gehaald tegen gele koorts. De volgende stap was het regelen van een uitnodigingsbrief.

Lees verder...

 

Lacoste en zijn illustere inwoners

Net als vele andere dorpen in de Luberon ligt Lacoste op een prachtige plek; op een van de beboste hellingen van de bergkam die ze de Petit Luberon noemen, met een grandioos uitzicht op de 60 kilometer verderop gelegen Mont Ventoux en de nog verder gelegen besneeuwde toppen van het Alpen-massief.

Lees verder...

Paul Theroux - Het diepe Zuiden

Het toeval wilde dat ik aan de vooravond van de Amerikaanse verkiezingen het verhaal van mijn reis door de VS nog eens nalas, voordat ik het op deze website plaatste. Tot dan toe was ik ervan uitgegaan dat Clinton deze race zou winnen. Maar halverwege mijn verhaal groeide het besef dat het wel eens heel anders zou kunnen uitpakken. En aan het einde ervan appte ik die andere Passionate Nomad nog: “weet nu wie en waarom mensen op Trump gaan stemmen.” Ik werd benieuwd naar dit boek van Theroux, waarin hij reist door een deel van de VS dat ik met de Greyhound doorkruiste.

Lees verder...

Mozaïek en masticha in de oude stad van Rhodos

Al meer dan 25 jaar kom ik regelmatig in Griekenland. Toch zijn er ook plekken in Griekenland die ik tot voor kort meed. Eilanden die vooral bekend staan om zon, zee en strand.

Lees verder...
 

Nini Boesman

Nini Boesman-Visscher voer met een gasballon de hele wereld over. Ze zweefde van het ene tijdperk naar het andere en zag de wereld onder haar veranderen. De provinciestadjes waar ze in de jaren ’40 over voer, veranderden in wereldsteden gedurende de vijftig jaar dat zij balloncommandant was. Ze won vele prijzen, kreeg verschillende onderscheidingen in Nederland en daarbuiten, en beleefde uitzonderlijke avonturen in de lucht en op de grond.

Lees verder...

 

Rond de Aletschgletscher

Spectaculaire beklimmingen van de Bettmerhorn en Eggishorn en mooie wandelingen rond de grootste gletscher van de Alpen.
Lees verder...

Birds

Australische vogels zijn spectaculair. Ze zijn prachtig, maken de vreemdste geluiden, en zijn bijzonder nieuwsgierig. Van de kleinste kolibrie via pinguïns en emoes naar de levensgevaarlijke kasuaris die een mens met zijn klauwen kan openscheuren: dit land heeft ze in alle soorten en maten voortgebracht.

Lees verder...

IJsland in beeld

De enige plek ter wereld waar je kunt wandelen zonder je op een continent te bevinden: over laagvlaktes, langs vulkanen en watervallen naar kokend water spuitende geisers. Een impressie van IJsland.

Reis verder...

Op de Turkse begraafplaats van Rhodos

De begraafplaats wordt beschaduwd door hoge Eucalyptus bomen. Het onkruid tussen de grafzerken staat hoog. Het geheel wordt omzoomd door Hibiscus-planten, Oleander-struiken en palmbomen. De bleek-roze gekleurde Murad Reis-moskee met bijbehorende witte minaret ligt er stilletjes bij.
Oase van rust en herinneringen aan Lawrence Durrell.

Lees verder...

Australië

Over Aboriginals en naar de navel van de wereld: verhalen over een reis door Australië.
Lees verder...

Gevangenishotel in Mombasa

Ik wil een weekje naar Lamu, een Swahili eiland in het noordwesten van Kenia. De bus naar Mokowe, waar ik de boot naar Lamu kan nemen, vertrekt vroeg in de ochtend vanuit Mombasa. Ik wil daarom een hotel in de buurt van het busstation, zodat ik de volgende ochtend niet meer hoef te reizen. Het hotel pal om de hoek heeft alleen maar een kamer voor drie personen, zegt de man achter de receptie. Ik moet dan ook voor drie personen betalen, vult hij aan. Hij ziet in deze mzungu, deze blanke, alleen maar een dikke portemonnee. Ik heb er geen zin in om me nu al te laten oplichten, en loop het hotel weer uit. Wat nu?

Lees verder...

 

Ida Pfeiffer

Ze leerde haar ouders eerder vrezen dan liefhebben. “Maar anders had ik nooit de moed gehad om twee keer de wereld rond te reizen,” schreef Ida Pfeiffer. Als vrouw alleen, aan de vooravond van de laatste grote ontdekkingsreizen, reisde zij qua afgelegde kilometers echter niet ‘slechts’ twee keer, maar liefst zeven keer de aarde rond.