Laatste verhalen

Avonturen in Mayombe

Elke keer als ik in Congo aankom, is er van alles veranderd. Stapte ik voorheen zo uit het vliegtuig op de Afrikaanse bodem, inmiddels loop ik door een airconditioned slurf. Moest ik eerst mijn koffers zoeken in een op elkaar gegooide berg bagage, tegenwoordig vind ik ze op een bagageband in de hal waar reclame wordt gemaakt op billboards. Congo wordt groot.

Lees verder...

Blauw Hout - Roland Verbiest

Een aantal jaar geleden heb ik geprobeerd een bedrijf op te zetten in Congo-Brazzaville. Maar al mijn inspanningen, maandenlange verblijven en financiële aderlatingen ten spijt: het bedrijf is nooit van de grond gekomen. Het is nog steeds niet helemaal uit mijn gedachten maar de corruptie die elke keer weer in een nieuwe vorm op mijn pad komt, heeft mijn motivatie behoorlijk ondermijnd. Ik was dan ook erg nieuwsgierig naar Blauw Hout van Roland Verbiest. Hij vertrok in 2009 naar de Democratische Republiek Congo – cultureel nauw verwant aan Congo-Brazza – en zette daar een transportbedrijf op. In Blauw Hout beschrijft hij de start van dit bedrijf, en ik was benieuwd hoe hij dit in godsnaam voor elkaar heeft gekregen. En hij is Hagenees, net als ik. Schept toch een band…

Lees de boekrecensie...

Tatoi, daar waar de koningen rusten

Met een houten fiets zonder versnellingen, genaamd Penelope, fiets ik vanuit de buitenwijken van Athene de bergen in, op zoek naar het oude zomerverblijf van het Griekse koningshuis.

Lees verder...

Wandelen in het Rijk van Nijmegen

We gingen weer eens samen op weg. We wandelden over de N70, een natuurwandelpad nabij Nijmegen, en maakten een beeldverslag.

Lees verder...

 

 

Florence in beeld

“Italië is het land van de kunstgeschiedenis, Italiaans de voertaal van de kunsten – daarmee vertel ik niets nieuws. Florence is de hoofdstad van de renaissance, van de kunstgeschiedenis, van de kunstminnaar. Niet Napels maar Florence moet je gezien hebben om te kunnen sterven. In Florence is alles kunst, renaissance en kunstgeschiedenis.” Dat schrijft Geerten Meijsing in zijn boek Van Como tot Syracuse. Reis door Italië met de grootste schrijvers en dichters.

Lees verder...

 

 

In de wildernis - John Muir

Iedereen die nationale parken in de VS heeft bezocht, is ergens John Muir tegengekomen. In beduimelde fotoboeken in de boekenkasten van hostels komen zijn quotes voorbij om spirituele ervaringen in de natuur te onderstrepen en in bezoekerscentra staan ze op de muren geschilderd. Hij was dé pleitbezorger van de bescherming van natuurgebieden in de VS en medeoprichter van de Sierra Club, één van de grootste natuurbeschermingsorganisaties van het land. Muir was ook een begenadigd schrijver die op poëtische wijze schreef over zijn avonturen in de Amerikaanse wildernis. Negen van zijn verhalen zijn nu gebundeld in het boek In de wildernis.

Lees verder...

Terug naar Aken

Mensen die zijn opgegroeid in een grensgebied, hebben vaak een andere houding tegenover grenzen. Zo was schrijver Tommy Wieringa kleinzoon van een douanier die de scheepvaart op de Rijn bewaakte. Zijn moeder was als reactie daarop zeer tegen grenzen, die ze beschouwde als een achterlijk en beperkend verschijnsel. De schrijver vertelde dat ook hij dat altijd zo heeft gevoeld.

Lees verder...

Dwars door Madagaskar

Inkijkjes in het dagelijkse leven, wonderlijke dieren en bizarre landschappen: een foto-impressie van Madagaskar.

Reis verder...

Er zijn vele manieren om te fietsen

Al weken probeer ik weer te starten met fietsen. Wat zeg ik, … weken? Maanden. Heel veel maanden. Om eerlijk te zijn: ik heb een fiets, maar fiets niet zoveel. Een racefiets van het merk Specialized. Weliswaar een fiets met een recht stuur, dat is waar, maar verder heeft mijn fiets alle kenmerken van een racefiets. En die prachtige fiets met zijn matzwarte frame hangt aan een stevige haak aan de muur van het opberghok in mijn huis. Hij hangt daar geduldig te wachten, tot ik met hem op pad ga. 

Lees verder...

Matthew Henson

I think I’m the first man to sit on the top of the world,” zei Matthew Henson tegen zijn reisgenoot Robert Peary, die 45 minuten na hem de Noordpool bereikte. Daar was deze reisgenoot niet blij mee. Hensons’ prestatie werd dan ook genegeerd. En dat was niet moeilijk in die tijd. Want Henson was zwart.

Lees verder...

Hoi An in beeld

In Vietnam zou je eigenlijk weken of maanden moeten kunnen rondreizen. Je vindt er miljoenensteden als Hanoi en Ho Chi Minh, prachtige heuvel- en berglandschappen, witte stranden met palmen, en een rijke gevarieerde geschiedenis en cultuur. Wij beperken ons deze eerste keer tot het stadje Hoi An, in het midden van het land. Volgens velen de mooiste plek van heel Vietnam.

Reis verder...

Niko Tinbergen - Eskimoland

Dezelfde dag dat ik Eskimoland uit las, zag ik een programma op Discovery Channel. Het was zo’n programma dat mij nooit kan bekoren, over een groep mensen op zoek naar grondstoffen in de hoop fortuin te kunnen maken. Maar deze keer bleef ik kijken omdat het zich afspeelde in Groenland, het land waar de bioloog Niko Tinbergen in Eskimoland over schrijft. Doordat het ijs in de arctische gebieden aan het smelten is, worden hier nu allerlei delfstoffen toegankelijk. Met groeiende ontzetting keek ik naar de schaamteloosheid van de delvers en de gretigheid van de Groenlanders. Ik kon niet anders dan me afvragen wat Tinbergen hiervan gevonden zou hebben.

Lees verder...